Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Se upp för tasmansk pungdjävul i Botaniska trädgården

Tasmansk pungdjävul rakt framifrån
Tasmansk pungdjävul. Bild från Wikimedia Commons.

Under torsdagen mottog Botaniska trädgården flera orosrapporter från besökare som sagt sig se en lösspringande, svart och illaluktande hund i området runt dammen norr om växthuset.

Enligt en besökare skulle hunden ha klättrat upp i en av sumpcypresserna och avgett ett högljutt skri som enligt besökarens egen utsago ”skrämt livet” ur denne.

Bo Taniskaw, trädgårdstekniker vid Botaniska trädgården berättar att han inte visste vad han skulle tro när han tog del av rapporterna.

– Det lät ju orimligt med en hund som klättrar upp i träd och skriker, säger han.

Men orosrapporterna togs ändå på allvar och under torsdagskvällen gjordes en genomsökning av trädgården efter stängning.

– Vi gjorde ett sök och hittade förövaren borta vid Klonarkivet där den var i färd med att gräva upp perenner, säger Bo Taniskaw.

– Det var ingen hund kunde vi snart konstatera. Jag trodde att det var en järv men en i gruppen kände igen att det var en pungdjävul.

En tasmansk pungdjävul är ett kraftigt pungdjur som normalt sett förekommer på ön Tasmanien söder om Australien. Den har ett aggressivt temperament och avger en stark stank när den blir stressad.

– Vi är nu ganska säkra på att det rör sig om en oinbjuden gäst som varit fripassagerare på den tasmanska väneukalyptus som vi fick levererat till oss i går morse, säger Bo Taniskaw.

– Väneukalyptusen är ett 30 meter högt träd och det är möjligt att djuret på något vis lyckats gömma sig i grenverket.

Viltvårdare är kontaktade och i färd med att försöka fånga in pungdjävulen, men djuret har inte setts till sen i gårkväll. Trädgården är öppen som vanligt men besökare uppmanas att vara uppmärksamma och försiktiga.

Har du sett pungdjävulen? Kontakta omgående Botaniska trädgårdens administration.