Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LU:s medarbetare bäst på att pendla hållbart till jobbet

Två personer cyklar i Slottsparken.

Resultaten från höstens resvaneundersökning visar att en majoritet av universitetets medarbetare (cirka 80 %) tar sig till jobbet genom att gå, cykla eller åka kollektivt till jobbet. Vilket är fler än andra större verksamheter i Lund. Men det är möjligt att få ännu fler att pendla hållbart genom satsningar på kollektivtrafik och cykelfrämjande åtgärder på campus.

Årets resvaneundersökning genomfördes i oktober via samverkansprojektet CoAction i Lund och universitetet deltog tillsammans med andra arbetsgivare i Lund med syftet att bidra till att Lund blir klimatneutralt 2030. De undersökta verksamheterna har sammanlagt närmare 30 000 medarbetare. Totalt sett står bilresorna för 37 procent av alla pendlingsresor. På universitetet har runt 22 procent svarat att de tar bilen till arbetet, alltså betydligt lägre än snittet och bäst bland de större verksamheterna.

– Vi ser ett stort engagemang från våra medarbetare i de här frågorna och resvaneundersökningen är ett viktigt underlag i vårt fortsatta hållbarhetsarbete. Vi tror att det finns möjlighet att bli ännu bättre och vi arbetar med en handlingsplan för hållbar mobilitet. Förbättrade cykelvägar till och från campus och bättre gång- och cykelstråk på campus är också viktiga element i den nya campusplanen vi håller på att utarbeta. För att nå ett klimatneutralt Lund 2030 behövs samarbete och goda initiativ, säger Per Mickwitz, vicerektor med ansvar för hållbarhet.

Färdmedelsfördelning vid resor till arbetet för samtliga 21 organisationer 

Diagram som visar färdmedelsfördelning
Resultat av samtliga 21 jämförda organisationer inom CoAction. Siffrorna bygger på huvudsakligt färdmedel aktuell svarsdag (det färdmedel som använts längst sträcka om flera färdmedel används på en resa) i kombination med hur ofta medarbetaren brukar vara på arbetet. Källa: CoAction Lund/Trivector.

Totalt av de 21 undersökta organisationerna var färdmedelsfördelningen uppdelad enligt: 32 % av resorna till arbetet görs till fots, med cykel eller elsparkcykel, 30 % med kollektivtrafik och 37 % med bil. Färdmedelsfördelningen varierar kraftigt mellan de olika verksamheterna. Bilandelen varierar mellan 14 och 77 %.

Lunds universitets medarbetares färdmedelsfördelning vid resor till arbetet 

Diagram som visar medarbetarnas pendling fördelat på olika färdmedel.
Lunds universitets färdmedelsfördelning enligt huvudsakligt färdmedel aktuell svarsdag, i kombination med hur ofta medarbetaren brukar vara på arbetet. Källa: CoAction Lund/Trivector.

Av alla de 21 jämförda organisationerna är universitetets medarbetare är bäst på att välja hållbara sätt. 43 % av resorna till arbetet görs till fots, med cykel eller elsparkcykel, 34 % med kollektivtrafik. Bilresor står för 22 % (17 ensam i bil och 5 flera i bilen). De två röda fälten räknas ihop.

Totalt medför universitetets medarbetares pendlingsresor ett 0,342 koldioxidutsläpp på 2 840 ton eller 0,342 ton/medarbetare och år. Det kan jämföras med alla undersökta CoAction-organisationer i undersökningen som har ett totalt utsläpp av cirka 16 000 ton koldioxid fördelat på cirka 0,55 ton per person och år. Siffrorna grundar sig på rest sträcka med olika färdmedel i resvaneundersökningen uppräknat till helår, och med hänsyn tagen till vilket drivmedel som används i bilarna vid pendling, och emissionsfaktorer.

Precis som senaste resvaneundersökning från 2022, finns vissa skillnader mellan våra olika campus. En djupare analys kommer att göras per ort och fakultet i början av nästa år, liksom en genomgång av innehållet i de fritextsvar som lämnats. Totalt sett bedöms svarsfrekvens och antal svar per fakultet ge ett tillräckligt bra underlag för undersökningens syfte. 

Resvaneundersökningen visar också att 78 procent tycker det är mycket bra eller bra att universitetet engagerar sig i medarbetarnas resor till arbete och i tjänsten och 86 procent när det gäller tjänsteresorna.

Förslag på förbättringar som skulle fler att välja att pendla hållbart

Det som främst lyftes fram för att underlätta pendling med kollektivtrafik istället för bil är framför allt ett bättre utbud av kollektivtrafik, möjlighet till rabatterad kollektivtrafik som löneförmån och möjlighet att räkna pendlingstid som arbetstid. 

Förslag från de som idag kör till jobbet på vad som skulle underlätta cykelpendling, var stöldsäker cykelparkering, laddmöjligheter för elcykel och säkrare cykelväg till arbetet.

40 procent av bilpendlarna svarade att det inte fanns något som skulle kunna få dem att cykelpendla i stället. Bland de som redan tar cykeln till jobbet efterfrågades dessutom cykelparkering under tak och möjlighet till service av cykeln via arbetsgivaren.

Andra förslag som lyftes som kan göra bilförarnas bilpendling mer hållbar, var möjlighet att arbeta på distans oftare, en samåkningsapp och att de byter till en bil med fossilfritt drivmedel vid nästa bilinköp.

Ny fördjupad analys med detaljer om hur det ser ut på övriga campusorter och per fakultet kommer i januari.