Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Med anledning av skolskjutningen i Örebro

Polisavspärrningar på en dörr.

I samband med den mycket tragiska skolskjutningen i Örebro kommer här en påminnelse om de säkerhetsåtgärder som finns vid Lunds universitet.

Universitetets förebyggande säkerhetsarbete

Universitetet har bevakning på samtliga campusområden. Inom universitetet arbetas det systematiskt med arbetsmiljörelaterade frågor. De olika verksamheterna ansvarar själva för det förebyggande arbetet. 

Universitetet har en upphandlad utbildning som chefer inom alla verksamheter har möjlighet att beställa för att ge medarbetare grundläggande kunskaper i pågående dödligt våld (PDV). Utbildningen innehåller både teori och praktiskt moment.

Du som är chef kan beställa kursen, för din verksamhet, läs mer: Kurs i pågående dödligt våld (PD

Hur kan jag som medarbetare förbereda mig för om något skulle ske på campus

Det är svårt att förbereda sig fullt ut för en sådan här händelse som sker plötsligt och utan förvarning. Men det är viktigt att man vågar prata om det och därmed får en mental förberedelse. Som medarbetare kan det vara bra att ha en bra lokalkännedom. 

Vid alla akuta pågående händelser ska man ringa 112 och sen är det också viktigt att man följer de instruktioner man får vid en uppkommen händelse och polisens uppmaningar. 

Det finns bra information på polisens och MSB:s webbsidor:

Det finns rutiner och mer information om stöd i en kris: Om du blir utsatt för hat, hot eller våld | Medarbetarwebben  

Var kan jag vända mig om jag känner oro som medarbetare

Du kan vända dig till företagshälsovården. Du kan också vända dig till studentprästerna som kan ge samtalsstöd till alla medarbetare och studenter vid Lunds universitet, oavsett livsåskådning eller religiös tillhörighet.

Det finns också information på Lunds universitets webbplats om man av olika anledningar känner oro: Stöd för studenter och medarbetare

Var kan jag hänvisa studenter som behöver stöd

Du som medarbetare kan hänvisa studenter till Studenthälsan för samtalsstöd. Studenterna kan även vända sig till Studentprästerna.

Polisens råd vid skottlossning

Vid en skottlossning eller annat pågående våld som kan vara dödligt råder polisen alla i närheten att göra de här tre sakerna:

  1. Fly

    Lämna platsen, sätt dig i säkerhet, notera nödutgångar

  2. Sök skydd

    Sök upp en säker plats, var uppmärksam, slå av ljudet på telefonen, ring inte i onödan till personer i riskområdet.

  3. Larma

    Ring 112 så fort du kan, berätta om platsen, vad som hänt och om gärningsmannen.