– Ja, det är något som vi i projektet ”Strategi för kultursamverkan” har arbetat med en tid. Vi vill nämligen synliggöra Lunds universitets konstnärliga och kulturella verksamheter, så att de ska vara självklara och kända delar för alla medarbetare, säger Ann Kristin Wallengren, vicerektor för utbildning och kultur.
De flesta av oss känner till Skissernas museum, Historiska museet och Botaniska trädgården. Men att Institutionen för designvetenskaper utvecklat en VR-app där man kan uppleva världen som flykting, eller att Humanistlaboratoriet har gjort en teckenspråksavatar tillsammans med Riksteatern är kanske mer okänt. Det finns så många olika former för kultursamverkan och en av de största utmaningarna är att synliggöra vilka resurser som finns för alla som jobbar på universitetet.
– Vi vill erbjuda medarbetare en större tillgång till de konstnärliga verksamheterna och till de samlingarna som finns av historiskt och kulturellt slag, eftersom de utgör infrastrukturen för både utbildning och forskning.
På LU finns samlingar av bland annat konst, grafik och biologiskt material. De är främst tillgängliga för forskning och undervisning, men många forskare och lärare känner inte ens till att de finns. Därför är det viktigt att visa upp dem och öka tvärvetenskapliga utbyten mellan forskare.
– Vi vill skapa en mötesplattform – som ett” Tinder” för kultursamverkan – och på så sätt bidra till nya perspektiv, lärande och upplevelser hos medarbetare.
Den 24 november klockan 9-13 är det dags för dejt på Skissernas. Kulturmötet är ett möte öppet för alla: intresserade forskare, lärare och andra anställda som vill hålla sig informerade om kultursamverkansprojektet, ansluta sig till en viss aktivitet eller bidra med förslag.
– ”Save the date” så återkommer vi med mer detaljerat program lite längre fram, säger Ann Kristin Wallengren.
Programmet kommer att publiceras på lu.se: Konst, kultur och vetenskap (lu.se)
Läs mer om strategi för kultursamverkan: