Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Seminarium om hållbara inköp och upphandlingar 28 mars

Lasersystem för forskning med attosekundpulser. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

Universitetet gör årligen inköp för 1,5 miljarder kronor. Tillsammans står inköpen för en stor del av universitetets klimatpåverkan. Hur kan vi tillgodose forskningens höga krav på material och produkter, och samtidigt bli en resurseffektiv verksamhet med så lite klimatpåverkan som möjligt?

Nu kommer ett seminarium som utforskar möjligheter, utmaningar och lösningar för en mer hållbar inköpsprocess vid universitetet. Hur kan vi bättre förstå vilken klimatpåverkan våra inköp har och hur sätter vi rätt hållbarhetskrav?

Under seminariet kan du lyssna på experter och forskare vid universitetet om hållbara inköp och upphandlingar. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor.

En av dem som ska prata under seminariet är Anja Björnberg Ekstrand, hon arbetar som upphandlare vid avdelningen för Inköp och upphandling och MAX IV, och är även aktiv i deras hållbarhetsgrupp. Enligt henne är de av universitetets inköp som står för störst klimatpåverkan forskningsutrustning, laboratorieförbrukning, IT/telekom och även kontorsförbrukning och möbler.

På frågan om vad vi som medarbetare kan göra störst skillnad med våra inköp svarar Anja Björnberg Ekstrand:

– När du gör inköp med avtalade produkter så är hållbarhetskrav alltid ställda om det är möjligt, det kan innebära att produkten har en viss certifiering eller är gjord av återvunnet material. 

– Andra saker som bidrar till bättre hållbarhet är att samordna inköpen och inte beställa för ofta, detta minskar transporterna. 

– Fundera också på om inköpet verkligen behövs. Finns det kanske redan på avdelningen. Och finns det möjlighet att välja flergångsprodukter istället för engångsprodukter.

Tid och plats: 28 mars 2025, klockan 9:00 till 10:00 | Hörsalen Pufendorf, Biskopsgatan 3 i Lund och zoom.

Talare

Anja Björnberg Ekstrand, upphandlare vid avdelningen för Inköp och upphandling och MAX IV, samt aktiv i hållbarhetsgruppen på enheten. 

Carl Dalhammar, lektor vid Internationella miljöinstitutet, IIIEE. 
Forskning om offentlig upphandling och hållbarhet. Hur kan upphandling användas för att stimulera systeminnovation? Vilken potential finns och vad krävs för att lyckas?

Anmälan

Det går att delta både på Pufendorfinstitutet och digitalt. För deltagare som medverkar på plats serveras frukost från klockan 8.30. 

Seminariet är en del av en serie om hållbarhet på jobbet, som arrangeras av Lunds universitets Hållbarhetsforum. Detta tillfälle arrangeras i samarbete med avdelningen för Inköp och upphandling vid Lunds universitet.