Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vilket klimatavtryck gör din konferens? Nu finns verktyg för att mäta det

En stor publik framför en scen med en Tv-skärm och en talare.
Foto från årets SCORAI-konferens, fotograf Håkan Rodhe.

Hur stor påverkan har din konferens på klimatet? Inför SCORAI-konferensen i Lund ställde forskare vid Internationella miljöinstitutet sig den frågan. Med hjälp av verktyget TravelCO2 kunde deltagarnas individuella klimatavtryck beräknas – och resultatet visade att konferensens totala utsläpp var betydligt lägre än genomsnittet.

SCORAI-konferensen samlade 470 deltagare på plats och ytterligare 80 online. Genom enkäter kartlades deltagarnas resor och boenden, vilket omvandlades till klimatberäkningar. De flesta deltagare kom från Europa, med 160 från Sverige, 100 från Tyskland och 70 från Storbritannien, från andra europeiska länder och några enstaka deltagare från länder utanför Europa.

– Våra preliminära siffror visar på endast 0,14 ton CO2e per deltagare, totalt cirka 80 ton. Det är en bråkdel av genomsnittet vid andra konferenser, där klimatavtrycket ofta ligger runt 1,4 ton per deltagare. Spannet varierar dock från 0,8 ton vid mindre regionala konferenser till 4 ton vid globala sammanhang, säger Matthias Lehner vid Internationella miljöinstitutet.

Flygresorna stod för 80 % av de totala utsläppen. Av de 155 deltagare som reste med flyg kom utsläppen att domineras av deras resor. I jämförelse bidrog de 343 deltagare som valde tåget endast till 15 % av utsläppen, medan boende (1370 övernattningar på hotell, vandrarhem, Airbnb) stod för drygt 5 %.

Enkelt att använda för din egen konferens

För dig som arrangerar konferenser finns nu en vidareutvecklad version av verktyget, Footprint Forms. Det gör det möjligt att enkelt samla in data från deltagarna och beräkna deras klimatavtryck. Verktyget ger dessutom direkt återkoppling till deltagarna – vilket kan påverka deras val av resesätt.

Verktyget utvecklades inom projektet Klimatsmart Semester (klimatsmartsemester.se) som är ett samarbete mellan universitet, offentlig sektor och myndigheter. Det är utformat för att vara lätt att använda och kan även samla in annan information, som deltagarnas upplevelser av konferensen.

Mätningen gick till så att varje deltagare var tvungen att svara på en enkät med frågor om reseplanering samt boende. Beräkningen bygger på en metod som är framtagen av Chalmers och KTH. 

– Verktygets största styrka ligger i att det sätter en norm och visar att arrangören bryr sig. Deltagarna får direkt återkoppling om hur deras konferensbeteende påverkar klimatet och vilken del som har störst påverkan. För stora internationella konferenser kan man verkligen fundera på om det är värt att flyga över halva jorden för tre dagars deltagande – kanske är lokala ’hubs’ eller hybridlösningar ett bättre alternativ, säger Matthias Lehner.

I samband med SCORAI konferensen utvecklades verktyget för att enklare kunna användas i konferenssammanhang. Detta ledde till en vidareutveckling av verktyget travelco2 som lanserades som Footprint Forms.

Läs mer om: