Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Titti Mattsson utnämnd till ny Pufendorfprofessor

Bild på Pufendorfinstitutets byggnad.

Professuren utses för fyra år av rektor till en professor vid Lunds universitet inom ämnena ekonomi, politisk filosofi och rättsvetenskap i Pufendorfs anda. Titti Mattsson är den andra kvinnan som innehar professuren.

År 2000 fick universitetet en donation från Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelse för en professur till minnet av Samuel Pufendorf (Pufendorfprofessuren). Professuren innehas under en period om högst fyra år och innebär att professorn får mer tid för egen forskning och sina reseutgifter betalda. En nämnd föreslår kandidat som rektor beslutar. 

Totalt 16 ansökningar inkom och nämnden gjorde ett urval utifrån olika kriterier. Nämnden består av ordförande för Raoul Wallenberginstitutet, dekaner från Samhällsvetenskapliga fakulteten, Ekonomihögskolan, Juridiska fakulteten och HT- fakulteterna samt praeses för Fahlbeckska stiftelsen, Vetenskapssocieteten i Lund samt Kungliga HumanistiskaVetenskapssamfundet.

Beskrivning av Titti Mattssons forskning 

Tittis forskning tar avsteg i Pufendorfs teorier om att lagar och statens makt bör användas för att skydda medborgarna och säkerställa rättvisa. Hon använder Martha Finemans sårbarhetsteori som förespråkar att samhället bör erkänna och adressera individens sårbarhet. Detta för att se hur en stark och rättssäker stat kan fungera som en skyddande och stödjande kraft. 

I Tittis forskning ingår att undersöka vilka roller och plikter som uppstår i ett samhälle och hur samhället kan uppnå moralisk jämlikhet. Hon tar även upp vilken roll det allmänna har när det gäller ansvar för de enskilda medborgarna. En annan inriktning hon studerar är hur ett statligt eller lagstiftande ansvar kan anpassas efter människans sårbarhet och de mänskliga realiteterna under 2000-talet.


porträtt av Titti Mattsson.
Titti Mattsson, professor i offentlig rätt och verksam som forskare och lärare vid Juridiska fakulteten.

Hur kändes det att få professuren?

Fantastiskt roligt! Jag är både stolt och tacksam för denna möjlighet att kunna ägna fyra år för rättsvetenskaplig forskning och forskningssamverkan i Sverige och internationellt i frågor som jag brinner för.

Vad innebär det för dig?

Det betyder att jag får utrymme att ge mig i kast med grundforskning inom rättsvetenskapen, något som man sällan får externfinansiering för att genomföra.

Vad har du för förhoppningar att åstadkomma under denna period?

Min förhoppning är att utveckla den rättsteoretiska förståelsen av människors beroende till samhället i en tid av nya livsvillkor, och där människors behov av vård och omsorg är två teman som jag gärna använder som exempel.