EduLab har i uppdrag att möta de utmaningar som universitetet ställs inför med nya utbildningsbehov, nya tillfälliga anslag och nya kurskoncept. Det kan handla om korta kurser för yrkesverksamma som gynnar det livslånga lärandet, behov av nya tvärvetenskapliga MOOC-utbildningar eller nya korta kompletteringskurser riktade till våra existerande studenter, som ger dem möjlighet att ta del av expertis från hela universitetets bredd.
EduLab är en flexibel plattform för att utforska idéer, utbildningsformer, metoder och samarbeten. Målet för arbetet är att främja kursutveckling genom samverkan både externt – med företag, organisationer och fackförbund – och internt på universitetet.
EduLab är särskilt till för att underlätta skapandet av kurser utöver det vanliga, och ofta riktade till andra målgrupp än de vi är vana vid. Det handlar inte minst om yrkesverksamma personer som redan är etablerade i arbetslivet.
– Jag älskar att se innovativa utbildningsförslag som samtidigt binder samman olika delar av LU. Bredden vi har som fullskaleuniversitet är enorm. När vi verkligen växlar ut möjligheterna som följer denna bredd så gör vi något som ingen annan utbildningsaktör kan, säger Mikael Sundström som är projektledare för EduLab och lektor i statsvetenskap.
Nedan punktas det som EduLab kan hjälpa till med:
Kursutveckling av kurser som är poänggivande
EduLab finansierar framtagningen av ett stort antal poänggivande kurser för livslångt lärande. Idéer till kurser ska vara specialdesignade för att passa målgrupper som befinner sig i arbetslivet och söker kompetensutveckling och fortbildning. Tidigare kursidéer har i huvudsak arbetas fram utifrån initiativ från olika nätverk och enskilda individer. Ett stort kontaktnät och stödsystem har skapats som nu kan återanvändas.
Utbildningsinitiativ bortom poänggivande kurser
Ett annat konkret projekt är Korta kurser för yrkesverksamma: öppet för klimatet 2.0. Där arbetar EduLab med ett MOOC+-koncept. ”Plus” anger förhoppningen är att resurser som utvecklas också kan användas i den ordinarie utbildningen. EduLab har i det arbetet kontakt med olika resurskluster som finns utspridda på universitetet. Har du en utbildningsidé som kan kopplas till grön omställning, klimat eller miljö? Då kan du kanske få bidrag och stöd för att utveckla en egen MOOC.
In- och omvärldsanalyser
EduLab gör också in- och omvärldsanalyser för att bättre förstå samhällsbehoven, och hur universitetet kan möta dem. Ett exempel är en undersökning av hur livslångt lärande egentligen konkret har hanterats inom Lunds universitet och av nio andra svenska universitet. För att förbättra matchning av efterfrågan från tänkbara studenter mot kursutbud, nätverkar EduLab även med fackföreningar och arbetsgivare.
Har du en egen idé?
Om du har någon idé som du vill testa finns hör dig av till EduLab. Vi sitter på kontakter, finansiering och kompetens. Tillsammans kan vi fortsätta att utveckla och stärka Lunds universitet som en ledande institution för utbildning och forskning.
Läs mer på EduLabs webbplats: EduLab – projekt för livslångt lärande