Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fem anledningar att träna under klimakteriet

Porträtt av kvinna. Foto.
Cheryl Sjöström vill sprida kunskap om klimakteriet. Foto: Minna Wallén-Widung

Under hösten har en grupp anställda fått klimakteriekunskap och tränat tillsammans i ett pilotprojekt finansierat av Hållbarhetsfonden. Cheryl Sjöström är en av initiativtagarna och målet är att normalisera klimakteriet genom att ta bort stigmatiseringen och öka förståelsen vid LU.

1. Hålla huvudet kallt och klokt

Sömnproblem, trötthet, nedstämdhet och humörförändringar hör till de vanligaste symptomen som påverkar vårt mentala välmående under klimakteriet. Prestationen och motivationen på jobbet kan dala. Fysisk träning ger hjärnan en kick av ”feel-good”-hormoner som håller oss skarpa och glada. Serotonin, en substans i antidepressiv medicin, frigörs när du tränar.

2. Minska symptom

Studier visar att styrketräning har god effekt på att lindra symptom av klimakteriet såsom värmevallningar och svettningar. Det räcker med styrketräning 2–3 gånger i veckan. Men fokusera inte för mycket på mängden, all träning är bra träning!

3. Bygga motståndskraft

Vid 40 års ålder börjar kvinnor förlora muskelmassa på grund av minskade östrogennivåer och bentätheten minskar. Styrketräning gör att muskel- och benmassan förstärks och förbättrar ditt immunsystem så du inte blir sjuk lika ofta. Sömnen förbättras vilket ger motståndskraft för hjärt-kärlsjukdom och högt blodtryck.

4. För ekonomin

Kvinnor i medelåldern är överrepresenterade när det gäller sjukskrivning för utmattning. Det finns anledning att tro att många blir feldiagnostiserade med utmattning i stället för klimakteriebesvär, med felaktig behandling som följd. Detta är en förlust för individen, arbetsplatsen och samhället.

5. Utnyttja friskvården

Som anställd vid universitetet har du rätt till en friskvårdstimme varje vecka utan löneavdrag. Vill du träna på gym kan friskvårdsersättningen bidra till att täcka en del av kostnaderna för ett träningskort. Företagshälsovården erbjuder ­gratis mediyoga online.

Fotnot: Läs mer på apauseformenopause.blogg.lu.se

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English