Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kött blir specialkost på universitetet

vegetarisk mat på en tallrik. foto
Framöver blir det i första hand vegetarisk mat vid LU. Foto: Sea-Wave/Mostphotos

Vegetarisk mat ska vara förstahandsalternativet vid catering och inköp av livsmedel vid universitetet. Den som vill äta kött då mat serveras i samband med exempelvis representation, möten, konferenser och andra event måste göra ett aktivt val. Den som inte väljer får vegetariskt.

Den nya matpolicyn är ett led i universitetets arbete för att minska klimatpåverkan och göra hållbara val. Förutom att vegetariskt blir standard och kött specialkost innehåller rikt­linjerna krav på att det alltid ska finnas växtbaserad dryck som alternativ till komjölk.

Vegetariskt på menyn

Även restauranger och kaféer på campus ska erbjuda minst ett vegetariskt alternativ. Helst ska detta placeras lätt synligt högst upp på menyn.

Matpolicyn statuerar också att ekologisk och rättvisemärkt mat har företräde framför konventionellt producerad mat och att inköp ska vara säsongsanpassade.

Vägledande riktlinjer

I ett mejl skriver universitetets miljö­chef Claes Nilén: ”Det finns ett stort engagemang i matfrågan och många som vill se en övergång till vegetariska alternativ av bland annat klimatskäl. Något direkt motstånd till beslutet har vi inte stött på.”

Riktlinjerna är vägledande.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English