Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samma möjligheter och förutsättningar för alla universitetets doktorander

bild på doktorander i undervisning.

Det är viktigt att doktorander, oberoende av form och finansiering, så långt som möjligt har samma möjligheter och förutsättningar att komma in på och genomföra sin forskarutbildning. Tyvärr är det inte så idag, utan det ser väldigt olika ut på fakulteterna.

Ibland beror det på de olika ämnenas förutsättningar men ibland är det bara så att vi inte har stämt av med varandra.

Forskarutbildningen är en mycket viktig del av universitetets bidrag till samhällsutvecklingen och doktoranderna står för en stor del av den forskning som bedrivs vid lärosätet. Vissa delar av forskarutbildningen är reglerade i högskoleförordningen medan andra är upp till oss att bestämma själva.

Sedan jag tog över som ordförande i forskarutbildningsnämnden FUN, i januari 2022, har vi jobbat med två stora frågor: gemensam antagningsordning och hur ett gemensamt ramverk för forskarutbildningen skulle kunna utformas. I FUN tror vi att det är bra med ett gemensamt ramverk. Inte för att byråkratisera och försvåra utan för att förebygga och avhjälpa eventuella problem med tydliga ramar.
Många doktorander rör sig över fakultets- och ämnesgränser och att två doktorander som arbetar ihop har olika regelverk att förhålla sig till känns inte bra.

Våren 2022 antogs vårt förslag på gemensam antagningsordning och vi fortsatte arbetet med regelverken för forskarutbildningen.

Hur vi hanterar individuella studieplaner (ISP) är en av de viktigaste frågorna för forskarutbildningen. I den ska handledare och forskarstuderande komma överens om vilka förutsättningar som gäller och dokumentera detta. När jag var doktorand vet jag inte om det fanns och ändå gick det förhållandevis bra. När jag sen blev handledare förstod jag snart vikten av detta dokument, speciellt när jag stötte på problem. När problem uppstår är det viktigt att kunna gå tillbaka och se vad vi initialt kommit överens om.

På fakulteterna finns traditionellt olika uppfattningar men genom ett ömsesidigt givande och tagande har vi kommit överens om vissa gemensamma punkter som förhoppningsvis kommer göra livet lättare för alla inblandade.

I FUN har vi nu kommit fram till vad som behöver finnas med i en ISP och hur den ska följas upp. Nu ska det ut på remiss och beslutas av rektor för att i nästa steg skapa ett gemensamt system för ISP för hela LU. Förhoppningsvis gör det livet enklare och underlättar för både doktorander och handledare.

På ett sätt kan det kännas som en enkel uppgift men efter många år på LU ser jag det som ett stort steg och jag hoppas det inte blir ett Sisyfosarbete!

/ Viktor Öwall

Läs mer


Denna text är en del av LU-nytt 4 -2023.

Viktor Öwall. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Viktor Öwall

E-post: viktor [dot] owall [at] rektor [dot] lu [dot] se (viktor[dot]owall[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046- 222 94 69

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post: gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046-222 38 95