Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Äntligen gehör för Bostad först-modellen

Fyra glada personer, tre män och en kvinna, tittar in i kameran när de fotograferas snett uppifrån. Foto
Stolta kollegor: Marcus Knutagård, Hans Swärd, Cecilia Heule och Arne Kristiansen. Foto: Sandra Jeppsson

Efter femton år och hundratals möten, konferenser, debattinlägg, intervjuer och resor till Stockholm så hände det – Lundaforskarnas lobbying gav resultat och regeringen antog Bostad först-modellen som nationell strategi för att få bukt med hemlösheten.

– Vi är jättestolta. Vi har precis blivit färdiga med en kunskapsguide som Socialstyrelsen ska förmedla till landets socialsekreterare, säger Marcus Knutagård när LUM möter honom och kollegorna Cecilia Heule, Hans Swärd och Arne Kristiansen i Socialhög­skolans foajé. 

År 2009 stod alla stjärnor rätt: Marcus Knutagård disputerade med en avhandling om skälen bakom hemlöshet, där en av slutsatserna var att Bostad först är den modell som fungerar bäst för att råda bot på hemlöshet. Därpå fick Marcus och kollegor i uppdrag av Socialstyrelsen att utvärdera den nationella hemlöshetsstrategin. Sam­tidigt blev den tidigare generaldirektören från ­Vinnova Per Eriksson rektor vid Lunds universitet. 

– Jag hade haft kontakt med Per Eriksson om samhällsvetenskapliga innovationer när han var vid Vinnova, säger Cecilia ­Heule. Han tyckte att det fanns alldeles för få sådana. 

Rektor engagerade sig

Något år senare träffades de igen. Då var Per Eriksson rektor i Lund och hade läst Social­högskoleforskarnas utvärdering av svensk hemlöshetsstrategi. Han såg då, ­menar Cecilia Heule, sin möjlighet att ­hjälpa till med att påverka politiker och social­tjänstens hemlöshetssamordnare. Målet var att minska hemlöshet genom en beforskad metod.

– Vi hade forskningen, men var ovana vid att följa processen framåt, säger professor emeritus Hans Swärd. Att rektorn engagerade sig för vår forskning om hemlöshet var viktigt. Bland mycket annat hörde han av sig inför varje jul och ville att vi skulle skriva en debattartikel om hemlöshet.

Som ett första steg i sitt påverkans­arbete bjöd forskarna med rektors stöd in till en konferens för politiker, hemlöshetssamordnare, forskare och brukare där de presenterade Bostad först-metoden. Ett intresse väcktes och bara något halvår senare anordnade de ytterligare en. Sedan dess har framför allt Marcus Knutagård och Arne Kristiansen rest land och rike runt och föreläst om modellen. 

Testades i Helsingborg

En milstolpe nåddes när ­socialdirektören i Helsingborg, Dinah Åbringer, beslöt att in­föra modellen på prov. En annan mil­stolpe, för den nationella spridningen, var när Social­­styrelsen tillsatte en expertgrupp ­bestående av Socialhögskolan, Stadsmissionen, Bo­verket med flera. 

Och det övergripande målet, att ut­rota hemlösheten, hur har det gått med det? 

– Hemlösheten är tyvärr fortfarande hög, och fortfarande finns 9000 hem­lösa barn i Sverige, säger Hans Swärd. Även om fler kommuner vill införa Bostad först-­modellen finns andra starka krafter som motverkar. Tidigare hade socialsekreterarna mer av ett helhetsgrepp över den hjälp­sökandes behov. Idag kan varje individ behöva ­träffa fyra olika handläggare och kommunerna upphandlar och tar in de lägst bjudande bostadsanordnarna på entreprenad. Detta tillsammans med bristen på bostäder gör det svårare att till­godose de enskilda individernas behov av en egen bostad.

"Bra exempel på samverkan" 

Men ändå finns skäl för Bostad först-forskarna att vara nöjda. Deras kamp har lett till att över 600 hemlösa har fått förstahandskontrakt och i de allra flesta fall lyckats behålla dem. Och av landets 290 kommuner har 140 fått anslag till att arbeta aktivt med metoden. 

– Även om vi inte är i land så tycker jag att detta är ett bra exempel på impact av forskning, säger Arne Kristiansen.

Bostad först-modellen

Bostad först-modellen går stick i stäv med tidigare tillvägagångssätt, det vill säga att missbrukande och psykiskt sjuka hemlösa skulle kvalificera sig till ett eget boende genom en så kallad boendetrappa. Bostad först-modellen vänder sig till hemlösa med psykiska- och/eller missbruksproblem. Grundtanken är att ingen orkar ta itu med sitt liv om man inte ens har tak över huvudet. För bästa resultat krävs alltså först en bostad, därefter rejält med stödinsatser. 

Mer om Bostad först på Socialhögskolans webb.


 

Nationella strategin

I den nationella hemlöshets­strategin anges fyra mål: 

  1. Hemlöshet ska förebyggas.
  2. Ingen ska bo eller leva på gatan.
  3. Bostad först-modellen bör in­föras nationellt.
  4. Det sociala perspektivet i samhällsplaneringen ska stärkas.

I februari gick Socialstyrelsen ut på bred front till landets kommuner med ett kunskapsunderlag för hur Bostad först-modellen ska implementeras, samt anslog 70 miljoner kronor för ändamålet.


 

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English