Chefsforum LU på temat psykologisk trygghet och ledarskapets betydelse
För några månader sedan lanserades vårt nya chefsforum LU. Forumet ska vara en kreativ och inspirerande mötesplats för universitetets chefer och ge dem verktyg för ett framgångsrikt akademiskt ledarskap. Den 3:e april handlar chefsforum LU om psykologisk trygghet och ledarskapets betydelse för framgångsrika grupper. Psykologisk trygghet innebär att medarbetare vågar ställa frågor, misslyckas, prova nya idéer och ifrågasätta gamla idéer. Det gör att teamet lär sig mer, blir mer kreativt och når sina mål bättre.
Välkomna till ett superintressant chefsforum den 3 april där Joakim Gullstrand, dekan på Ekonomihögskolan och Pernilla Stenström, ställföreträdande prefekt på Medicinska fakulteten samtalar med Louise Bringselius som är en av landets ledande experter på tillitsbaserat ledarskap.
I höst kommer ett fysiskt chefsforum att arrangeras på temat konflikthantering. Mer information kommer längre fram.
Läs mer om de två kommande forumen:
- Chefsforum LU: Psykologisk trygghet – ledarskapets betydelse för framgångsrika arbets- och forskargrupper 3 april 2025 | Medarbetarwebben
- Chefsforum LU i Lund 23 oktober 2025 | Medarbetarwebben
Seminarium 15 maj: Hur kan vi tillsammans värna demokratin?
I maj bjuder vi in till samtal om forskningskommunikation, bildning och censur och betydelsen av att kommunicera forskning i en tid när många konkurrerar om allmänhetens uppmärksamhet.
Vi har bjudit in många intressanta personer inom och utanför universitetet för att samtala om hur universitetet kan värna om det demokratiska samhället tillsammans. Samtalet kommer att kretsa kring aktivism, politiska agendor, bildning, censur, cancelkultur och mycket mer.
Läs mer: Seminarium 15 maj: Hur kan vi tillsammans värna demokratin?
Nu ska studentlivet få en strategi
Utan studenter skulle vi inte ha något universitet, så enkelt är det. Lunds fantastiskt rika och omfattande studentliv är en av de främsta anledningarna till att studenter söker sig till Lunds universitet. De tre studentlivsaktörerna: kårerna, nationerna och Akademiska föreningen erbjuder ett brett spektrum av aktiviteter och sammanhang och vi är beroende av varandra – för utan universitetet finns inget studentliv, och utan studentlivet förlorar universitetet mycket av sin själ. För att stärka våra relationer och identifiera särskilt viktiga områden som vi kan samverka ytterligare kring så har rektor gett mig i uppdrag att ta fram en övergripande studentlivsstrategi.
Strategin kommer att fokusera på de områden som vi kan arbeta med gemensamt och där universitetet har ett särskilt ansvar eller möjlighet att bidra genom stärkt samverkan. Det handlar till exempel om studenthälsa, lärandemiljö, olika former av stöd, introduktion av nya studenter och bostäder.
Det finns idag flera styrdokument som direkt eller indirekt berör studenterna, såsom rättighetslistan, policys för breddad rekrytering och kvalitetsutveckling. Men det saknas en samlad strategi och en sådan är viktigt bland annat för att synliggöra frågornas betydelse internt men också externt och inte minst internationellt. Syftet är att sammanställa pågående initiativ och identifiera behovet av nya strategier för att ge universitetets studenter bästa möjliga förutsättningar för en utvecklande studietid.
Arbete med strategin sker i nära samverkan med studentkårerna och förhoppningen är att den ska vara klar till sommaren.
Läs mer om arbetet med studentlivsstrategin.
/ Jimmie Kristensson, vicerektor