Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

I år tar vi fram ett lokalprogram för Science Village

Visualisering av en byggnad på Science village

Att bygga nytt är en tidskrävande process. Så är det alltid, även när man bygger en villa. Och ska man bygga lokaler för en komplex framtida verksamhet tar det ännu längre tid.

Universitetet har arbetat med etablering av verksamhet i Science Village i många år. Ändå är vi bara i steg två av byggprocessens nio steg. (Hur en byggnadsprocess går till på Lunds universitet finns beskrivet i ”Byggprocessen i nio steg”, bland annat presenteras detta vidare på sidorna 12–13 i Lokalförsörjningsplan 2023.) För att verksamheten ska kunna komma igång på Science Village år 2030 behöver vi färdigställa ett lokalprogram under detta år och det ska vi göra!

Etableringen av forskning och utbildning på Science Village handlar framförallt om verksamhetsutveckling, inte primärt om ett byggprojekt. Verksamhetsutvecklingen är en process som ägs av fakulteterna, institutionerna, personalen och studenterna.

När det gäller Science Village etableringen är det i huvudsak LTH och Naturvetenskapliga fakulteten som planerar för etablering av verksamhet. Nu planeras två etapper: etableringen av NanoLab Science Village (Etapp 1) och etableringen från kemiska och fysiska institutionerna med flera (Etapp 2). Verksamhetsutvecklingen berör inte bara den verksamhet som ska etableras på Science Village, den berör också den verksamhet som i fortsättningen ska bedrivas vid Sölvegatan. Men all planering måste inte ske samtidigt.

För att Lunds universitet vid utgången av 2023 ska ha ett lokalprogram för Etapp 2 har en projektstruktur etablerats. En projektgrupp för verksamhetsutveckling har tillsatts av LTH och N-fak och leds av Charlotta Turner. Denna grupp ansvarar för att beskriva den verksamhet som lokalerna ska byggas för. För att säkerställa att lokalprogrammet är färdigställt i tid har rektor beslutat om en styrgrupp, med undertecknad som ordförande och dekanerna Sven Lidin och Annika Olsson, Malin Gülich från LU Byggnad samt studentrepresentanten Henrik Palme som medlemmar. Under styrgruppen arbetar en projektgrupp för lokalprojektet, under ledning av Charlotte von Brömssen. Den här gruppen ska med input från projektgruppen för verksamhetsutveckling och med hjälp av arkitektstöd ta fram förslaget till lokalprogram.

I samband med att arbetet med etableringen på Science Village vid årsskiftet gick in i en ny fas såg fakultetsledningarna vissa utmaningar med det fakultetsgemensamma Science Village-kontoret som en separat organisatorisk enhet med ett särskilt uppdrag. Kontoret kommer därför att avvecklas efter beslut i de båda fakulteternas styrelser.

Arbetet är intensivt. Många möten har redan hållits och under våren kommer ett flertal designdialoger att hållas med stöd av Sweco. Beredskapen att ingående diskutera verksamhetsutveckling och lokalprogram är god, mycket tack vare det utmärkta arbete som Science Village-kontoret har gjort.

Om inte allt detta skulle vara komplext nog, så pågår det parallellt processer som är helt avgörande för etableringen på Science Village. Dessa processer handlar om detaljplaner, trafiklösningar och motorvägsavfarter. Processerna drivs av andra – Lunds kommun och Science Village Scandinavia AB – men Lunds universitet är med och samarbetet fungerar bra.

I utvecklingen av Science Village är det essentiellt att förutsättningarna för de världsunika forskningsanläggningarna MAX IV och ESS garanteras och att behoven för den verksamhet som Lunds universitet ska etablera på Science Village kan tillgodoses. Detta betyder att det inte kan komma en motorvägsavfart mitt i området. Samtidigt måste logistiklösningarna anpassas speciellt för de experimentella verksamheter som kommer att etableras i området.

/Per Mickwitz

Läs mer


Denna text är en del av LU-nytt 4 -2023.

Foto på Per Mickwitz. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Per Mickwitz

E-post:  per [dot] mickwitz [at] rektor [dot] lu [dot] se (per[dot]mickwitz[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046- 222 38 80

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 95