Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Konstnärliga fakultetens samlokalisering i Varvsstaden avblåst – hyran blir för hög

Man i en förfallen lokal. Foto.
Här i Varvsstaden skulle Konstnärliga fakulteten ha flyttat in. Prisökningar har dock stoppat hela projektet och nu funderar dekan Santino S Resic och verksamheterna på andra möjlig­heter till samlokalisering. Foto: Kennet Ruona

Konstnärliga fakulteten överger planerna på att samlokalisera all verksamhet i Varvsstaden. Kostnaderna skulle bli för höga och en flytt till Varvsstaden skulle äventyra kvaliteten på utbildningarna.

– Det finns en samsyn kring detta på alla institutioner. Alla är överens om att samlokaliseringen inte får leda till kvalitetsförsämringar. Vi har sett andra bygga så att de tvingats skära i verksamheten och då kan vi inte göra likadant, säger fakultetens dekan, Santino S Resic.

Planerna på att samlokalisera Teaterhögskolan, Musikhögskolan, Konsthögskolan och Inter Arts Center fortsätter emellertid. I det korta perspektivet ser man över nu­varande lokalbestånd för att hitta fler lokaler som kan användas av mer än en institution. Dessutom kan administrationen komma att bli mer gemensam än idag. På längre sikt finns planer på att samlokalisera på annan plats. Var är inte bestämt.

Nya diskussioner

Det som däremot är klart är att en framtida samlokalisering inte får äventyra verksamheten. Diskussioner har inletts med samtliga institutioner om visionen kring den framtida verksamheten. Diskussionerna kommer att pågå in i nästa år och sedan analyseras tillsammans med det framtida lokalbehovet och en långsiktigt hållbar budget.

Konstnärliga fakultetens tak för en etablering i Varvsstaden har hela tiden varit en maxhyra på 53 miljoner kronor. För tre, fyra år sedan räckte det till cirka 19 000 kvadrat­meter. I det senaste förslaget hade det krympt till omkring 14 000–15 000 kvadrat­meter, ändå räcker inte de 53 miljonerna för att uppfylla verksamhetens behov. Inflation, högre hyror och högre elpriser är faktorer som alla bidrar till att kostnaderna skjutit i höjden.

– Vi skulle inte få in den verksamhet som vi har idag om vi skulle hålla oss inom budgetramen, säger Santino S Resic och betonar att alla, från studenter till rektor, är införstådda med att det planerade projektet inte längre är aktuellt.

Vad skulle det ha inneburit om ni ändå hade gått vidare med Varvsstaden?

– Mindre yta och sämre förutsättningar än idag. Det skulle gå ut över verksamheten och det skulle drabba kvaliteten på undervisningen. Vi kan inte gå med på det.

Hur mycket har den tänkta samlokaliseringen i Varvsstaden kostat?

– Det är svårt att säga en exakt siffra, men det är omkring 30 miljoner kronor. Det är upparbetade projekteringskostnader.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English