Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

90 miljoner till doktorandprogram i regenerativ medicin och ATMP

Gruppbild på Marie Jönsson och Mattias Magnusson. Foto: Alexis Bento Luis
Marie Jönsson, grant manager vid Stamcellscentrum, Lunds universitet och Mattias Magnusson, Mattias Magnusson, föreståndare för RAMP-UP vid Lunds forskarskola i stamcellsbiologi och gruppledare vid Stamcellscentrum. Foto: Alexis Bento Luis.

Ett nytt internationellt doktorandprogram inom regenerativ medicin och avancerade terapiläkemedel får 90 miljoner kronor i EU-bidrag. Målet är att stärka miljön för regenerativa medicin och ATMP i Europa och underlätta samarbetet mellan forskning och klinisk tillämpning.

Det började som en idé på Lunds Stamcellscentrum att utbilda en ny generation experter inom regenerativ medicin och avancerade terapiläkemedel med potential att revolutionera sjukvården. Efter två års satsningar och ett 240 sidor långt ansökningsdokument, har universitet erhållit anslag från Marie Skłodowska-Curie Actions, en del av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa. Till hösten 2026 startar det nya internationella doktorandprogrammet, RAMP-UP. ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) är ett nytt sorts läkemedel baserat på celler, gener eller vävnad. Det har potentialen att bota allvarliga genetiska sjukdomar, cancersjukdomar, degenerativa sjukdomar som Parkinsons och mycket mer där traditionella läkemedel idag inte räcker.

Knyter samman akademin, sjukvården och industrin

– Programmet erbjuder en internationell miljö där 55 doktorander, varav 25 vid Lunds universitet, får möjlighet att arbeta över disciplingränser mellan akademin, sjukvården och industrin. Därmed utbildar vi nästa generations forskare och experter inom detta snabbt växande område, säger Mattias Magnusson, föreståndare för RAMP-UP vid Lunds forskarskola i stamcellsbiologi och gruppledare vid Stamcellscentrum, Lund universitet.

Samarbete med Leiden, Hannover och DTU

Förutom Lunds universitet, ingår i samarbetet även Leiden University i Nederländerna, Hannover Medical School i Tyskland och Danmarks Tekniske Universitet. Dessutom medverkar ett nätverk med 27 industripartners, regulatoriska myndigheter, Region Skåne och Skånes universitetssjukhus.

– Det händer så mycket spännande inom ATMP-området just nu och det finns ett starkt engagemang för att etablera nya samarbeten och överbrygga gränser mellan olika fält, universitet och länder. Så trots att det blev en lång process har det varit en positiv anda hos alla våra parter i detta initiativ, säger Marie Jönsson, Grant Manager vid Stamcellscentrum, Lunds universitet.

Doktorander från olika ämnesområden uppmanas söka

Eftersom programmet är multidisciplinärt är det inte bara medicinska doktorander som kan söka, utan även tekniker, hälsoekonomer, jurister med flera. Precis som inom hela ATMP-fältet ska det vara naturligt att jobba över fakultetsgränserna, från idé och grundforskning till kommersiell produkt, för på så sätt förkorta processer och minimera omvägar. Idag kostar världens dyraste läkemedel 20 miljoner kronor för en endaste injektion. Målet är därför att effektivisera och få ner priserna för att avancerade terapier ska kunna införas ute på sjukhusen.

– Efter framgångarna med den Lunds universitets nationella forskarskola föddes en dröm om att skapa en europeisk forskarskola inom avancerade terapier. Att förverkliga det krävde Stamcellscentrums strategiska resurser och det extraordinära engagemanget från Mattias Magnusson och Marie Jönsson med deras komplementära expertiser. Detta visar att framgångsrik EU-finansiering på högsta nivå, förutsätter att universitetet gör medvetna satsningar som frigör resurser till kompetenta genomförare, säger Johan Flygare, föreståndare för nationella forskarskolan i ATMP och vetenskaplig rådgivare för RAMP-UP, vid Stamcellscentrum, Lunds universitet.

Denna artikel är hämtad från vår externa webbplats lu.se.