Får Trump makt över universiteten?
– Han får ganska lite makt. Det finns inga federala, alltså statliga, universitet i USA. Vissa är privata, men de allra flesta är delstatliga, så när det sker förändringar är det allt som oftast på delstatsnivå. När man till exempel ger sig på genusvetenskap och evolutionsläran så är det vanligen på delstatsnivå. Vad gäller forskningsfinansiering bestäms mycket på federal nivå, men då måste man komma ihåg att det finns många olika intressen, det är inte presidentstyre som gäller.
Spelar det någon roll att republikanerna har makten även i kongressen?
– Republikanerna är ingen homogen grupp. Trump försökte under sin första period som president att skära ner kraftigt på anslagen till både den medicinska forskningen och mer allmänvetenskaplig forskning, men han gick på pumpen för att det finns så många olika intressen: läkemedelsjättar, energijättar och försvarsindustrin är några exempel.
Kan Trump alls påverka forskning och högre utbildning?
– Bara på marginalen. Hans vicepresident Vance har ju utnämnt elituniversiteten till den stora fienden där politisk korrekthet och wokeism ska bekämpas. Men de här universiteten är så stora och rika att de i allt väsentligt är opåverkbara av politiken. Dessutom ligger de ofta i stater som styrs av demokraterna.
Vad kan han egentligen göra då?
– Det handlar om nålstick. Trump tar billiga poäng hos sina väljare genom många av de här utspelen. Han har till exempel sagt att lärare som uppträder ”patriotiskt” ska gynnas och att man bör dra in visum för utländska studenter som deltagit i demonstrationer för Palestina och mot Israel. Det kan nog komma fler stolligheter kring till exempel det som Trump och hans medarbetare uppfattar som en överdrivet nitisk syn på pluralism och olika gruppers rättigheter, men också kring laborativa ämnen som stamcellsforskning.
Har det då någon betydelse för universiteten vem som är president?
– Ja, det är ju demoraliserande om den politiska ledningen argumenterar mot forskning och högre utbildning. Men en hel del är ett spel för galleriet och rena pajaserier, menar jag. Trump och Vance är inga hillbillykillar, Vance läste på Yale och Trump på Wharton, USA:s dyraste handelshögskola.
Vad tycker du är viktigast att tänka på när Trump kommer med för oss märkliga utspel?
– De kommande åren blir inte science friendly och visst finns det en oro, men det finns också en otrolig styrka i de amerikanska universiteten. De är, menar jag, USA:s utan jämförelse starkaste och bäst fungerande samhällsinstitutioner. USA är i hög grad ett land som är beroende av forskning och utbildning för sina företag och sitt välstånd. Universiteten kommer att klara fyra år med Trump.