Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hållbara inköp - så kan du som medarbetare bidra till en grönare framtid

Närbild av två kaffekoppar på ett soligt bord. Foto: Mikael Risedal

Våra inköp står för en stor del av universitetets klimatavtryck. Varje år gör universitetet inköp för 1,5 miljarder kronor. I hela Sverige uppgår inköpen till 900 miljarder kronor, vilket motsvarar en sjättedel av BNP. Detta innebär en betydande klimatpåverkan. Därför är det viktigt att alla inköp, från fruktkorgen till avancerade instrument, görs medvetet och hållbart.

Stöd och verktyg för hållbara val

Som medarbetare har du möjlighet att påverka. Ditt första val är att överväga om köpet verkligen behövs. Om det du ska köpa finns i avtalskatalogen i Kommers har hållbarhetsaspekter tagits med vid kravställning och upphandling. 

Universitetets avdelning för Inköp och upphandling har en särskild hållbarhetsgrupp som utvecklar avdelningens arbete med hållbarhet i samarbete med miljöavdelningen och bidrar med input till universitetets hållbarhetsplan. I arbetet beaktas den utveckling som drivs nationellt av Upphandlingsmyndigheten och goda resultat som uppnås inom och utanför Sverige.

Inköpsanalys av utgifter och miljöbelastning

Om man gör en analys och jämför miljöbelastning av det som köps och motsvarande ekonomiska utgifter ser det olika ut. De tre största inköpskategorierna universitetet har när det gäller kostnad är Forskningsutrustning, IT och telekom och Laboratorieförbrukning. Men om man mäter miljöbelastningen i form av koldioxidutsläpp (miljöspend) blir siffrorna annorlunda.

Diagram över miljöspenden.
Diagrammet visar skillnaden på ekonomiska utgifter och miljöbelastning utifrån olika inköpskategorier.

Verktyget Spend hjälper oss att räkna ut hur mycket koldioxidutsläpp våra inköp ger upphov till. Det visar inköpsdata i koldioxidekvivalenter istället för kronor, vilket ger en tydligare bild av klimatpåverkan per produktkategori.

Exempel: En bärbar dator som kostar 15 000 kr har en klimatindikator på 0,034 kg CO₂/kr. 15 000 x 0,034 = 510 kg koldioxidutsläpp.

Men det finns många aspekter att titta på som kan spela in, såsom hur länge produkten håller och hur mycket underhåll som krävs.

Från behov till handling – så gör du hållbara inköp

Innan du klickar på "beställ", fundera på detta:

  • Behöver vi verkligen göra inköpet?
  • Finns det redan något befintligt på avdelningen som kan användas?
  • Kan vi samordna inköpet med någon annan?
  • Finns det ett mer hållbart alternativ via avtalskatalogen?

Tänk också på att:

  • Välja flergångsprodukter före engångs.
  • Prioritera leverantörer med återvinningslösningar.
  • Fundera på transportalternativ – kanske går det att låna eller dela istället för att köpa nytt.

Små val – stor påverkan

Under 2024 ökade andelen ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe och te något jämfört med året innan. 57 % av kaffet och teet som köptes in var ekologiskt (upp från 55 % år 2023), och 40 % var Fairtrade-märkt (upp från 39 %). Även andelen hållbara mejeriprodukter och dryckespulver steg – från 42 % till 48 %. Det är en positiv utveckling, men vi kan göra mer!

Genom att välja rätt produkter när du beställer till fikarummet, ett event eller personalköket kan du bidra till att vi når målen i universitetets hållbarhetsplan och vårt engagemang i Fairtrade City Lund.

Tänk på detta vid inköp av fika:

  • Välj ekologiskt eller Fairtrade – särskilt kaffe, te, mjölk, socker, juice och frukt.
  • Lokal frukt från Skåne (som äpplen och päron) är ett klimatsmart alternativ.
  • I Lupin hittar du ekologiska val – exempelvis var 98 % av fruktkorgarna ekologiska under 2024.

Tips! Beställ kaffe innan 1 maj – därefter höjs priset med 50 kr/kg på grund av klimatpåverkan på odlingar och ökad global efterfrågan.

Läs mer: Hållbar upphandling

Kontakta Inköp och upphandling och hållbarhetsgruppen om du har frågor: Inköpsavdelningens serviceformulär

Information om avtalskatalogen: Kommers – avtalskatalog och verktyg för upphandling | Medarbetarwebben