När de båda institutionerna 2019 fattade beslut om den nya matpolicyn, som alltså innebär att vegetariskt är förstahandsvalet vid all typ av catering och att kött och fisk måste specialbeställas, var det med klimatet i åtanke. Tobias Uller, ställföreträdande prefekt vid Biologiska institutionen, satt då i institutionsstyrelsen och minns att det var ett lätt beslut att fatta.
– De allra flesta tyckte att det var en rimlig policy att ha med tanke på klimatavtrycket. Det finns alltid någon enstaka person som har åsikter om förändringar och olika typer av krav, men på det stora hela var det ganska odramatiskt, säger han.
Sofia Bunke, prefekt på Institutionen för psykologi, tror att möjligheten att kunna välja kött och fisk som specialkost har varit viktig för att få med sig så många som möjligt.
– När man ska förändra vanor och sätt att tänka är det viktigt att det finns en viss valfrihet, precis som universitetet nu gör i sin nya matpolicy. Då blir det mer hållbart på sikt och man får fler att aktivt välja vegetarisk mat jämfört med om beslutet kommer uppifrån, säger hon.
Inte total regelefterlevnad
Även om omställningen i stort har gått bra har efterlevnaden inte varit hundraprocentig, berättar Tobias Uller. Att förändra vanor kan ta tid och det gäller att fortsätta påminna om vad som gäller. Dessutom ställer det krav på de leverantörer man använder sig av, konstaterar han.
– En problematik har varit att det finns ett antal restauranger i Lund som ofta används av universitetet i formella sammanhang och som tyvärr är ganska dåliga på vegetariska alternativ. De byter bara ut köttet mot en bit kokt kålrot och det är inte så roligt.
Viktigt att maten är god
Sofia Bunke har liknande erfarenheter. Även om hon anser att de vegetariska alternativen har både ökat och förbättrats de senaste åren, tror hon att LU i och med den nya universitetsgemensamma policyn har chansen att påverka situationen.
– Det är jätteviktigt att universitetet ser över sina upphandlade leverantörer och väljer sådana som lagar god vegetarisk mat och som prioriterar ekologiska, närproducerade och Fairtrade-märkta råvaror. Det är helt avgörande för att det ska fungera. Det gjorde det inte i början för oss, vid flera tillfällen fick vi mat som helt enkelt inte var god.
Tobias Uller tänker i samma banor om universitetets möjlighet att påverka:
– Om bara någon enstaka är vegetarian blir det lätt att bortse från det, men nu ser jag framför mig att det blir viktigare att kunna leverera. Vill man ha universitetet som kund blir det viktigt att kunna laga bra vegetarisk mat, så det sätter en viss press.