När utvecklingen för nästan alla hållbarhetsmål går åt fel håll, blir kunskap, utbildning och forskning om hållbarhet allt viktigare. Det är därför glädjande att se hur brett universitetet har arbetat med hållbarhet och vilket erkännande vi har fått. Den 10 december publicerade QS sin ranking av universitetens hållbarhetsarbete. Lunds universitet kom på tredje plats av 1743 universitet. Låt detta sjunka in, tredje i världen. Det finns inte någon annan stor ranking där vi eller något annat svenskt universitet har varit bland de tio främsta och nu är vi tredje.
Att Lunds universitet ligger på plats tre efter Toronto och ETH Zürich och att vi delar tredje platsen med Berkeley är nästa ofattbart. En förklaring är det långsiktiga arbetet som universitetet utför med hållbarhetsfrågor. Vi ligger faktiskt på andra plats inom området miljöforskning, bara Singapore ligger före oss. Det är också rankningens bredd och kvaliteten på arbetet inom många olika områden som är vår styrka. I QS hållbarhetsrankning ingår till exempel studentinflytande och andelen kvinnliga professorer. Och också på dessa områden är vi mycket bra.
Den deprimerande utvecklingen i förhållande till hållbarhetsmålen blev tydligt under konferensen ”Knowledge for Sustainable Development – Our shared future in times of global conflict and crisis” som universitetet anordnade den 4 december. Och även om det inte ser muntert ut för hållbar utveckling var konferensen allt annat än deprimerande. Konferensen höll mycket hög kvalitet. Programmet bjöd på intressanta föredrag och de 140 deltagarna diskuterade utmaningarna på ett öppet och nyfiket sätt.
Jag är övertygad om att vi som universitet kan bidra med den kunskap som behövs för att möta de framtida hållbarhetsutmaningarna.
Under 2024 har Hållbarhetsforum utvärderats. Detta har varit en gedigen process, med en deskriptiv sammanställning av vad som har gjorts under 2021–2024 och bedömningar av det utförda arbetet av bland annat forskningsnämnden, utbildningsnämnden, universitetets studentkårer, sektionen kommunikation och hållbarhetsforums styrgrupp. Generellt kan man säga att arbetet har varit mycket omfattande och hållit hög kvalitet.
Men det är inte bara Hållbarhetsforum som har gjort ett fint arbete under 2024. Forskare vid universitetet har publicerat mera än 3000 publikationer kopplade till de 17 hållbarhetsmålen. Lärarna har integrerat hållbarhetsperspektiv i undervisningen och en ny webbsida för hur vi alla kan göra hållbara val på jobbet har tagits fram. Den resevaneundersökning som har genomförts, som en del av klimatsamarbetet CoAction Lund, visar också att medarbetarna på universitetet reser hållbarare till arbetet än genomsnittet i Lund.
Alla på Lunds universitet kan vara stolta och väldigt nöjda, men det är klart att det skulle vara ännu bättre om vårt kvalitativa hållbarhetsarbete också leder till en hållbar utveckling.
/ Per Mickwitz
Länkar:
- Lunds universitets nyhet om QS hållbarhetsranking: Lunds universitet på tredje plats i världen i QS Hållbarhetsrankning
- Konferensen ”Knowledge for Sustainable Development – Our shared future in times of global conflict and crisis”: Research Conference Programme, 4 Dec 2024
- Webbnyhet om resevaneundersökning: LU:s medarbetare bäst på att pendla hållbart till jobbet
- Samlingssida: Hållbar på jobbet på Medarbertarwebben
- Hållbarhetsforum
- QS hållbarhetsranking: QS World University Rankings: Sustainability 2025