En tidning är alltid mer än bara en tidning. Den är inte enbart en kommunikationskanal eller en journalistisk produkt utan så mycket mer. En tidning är en knutpunkt, en lägereld, ja, rentav en institution. En papperstidning kan dessutom fylla ytterligare en funktion som samlande organ i en tid som vår då individualiserade algoritmer i allt högre grad styr urvalet av de nyheter som vi konsumerar. Man läser den helt enkelt annorlunda än en webbsida eller ett nyhetsbrev. Således är LUM inte bara en av Sveriges äldsta personaltidningar utan också en viktig del i universitetets gemensamma identitet.
LUM är ett forum för alla de frågor som rör vår vardag men som inte alltid uppmärksammas i de officiella nyhetsbreven. Det är hit vi vänder oss för att få ta del av olika tankar om studentprotesterna i Lundagård, få svar på varför vårt friskvårdsbidrag är så lågt i jämförelse med andra myndigheters eller varför den konstnärliga fakulteten avvecklar sitt samlokaliseringsprojekt i Varvsstaden i Malmö. Här ryms reportage om hur doktorander hanterar avhandlingsstress genom att träffas och sticka tillsammans eller hur läkarstudenter får lära sig latin som en del i sin utbildning. LUM rymmer också nyheter som är för komplexa för ett pressutskick och tidningen är på så vis en viktig kanal för oss medarbetare att nå ut med vår forskning och pedagogiska idéer. Inte minst läser journalister utanför universitet LUM och tidningen har givit upphov till många reportage, porträtt och gästspel i morgonsoffor.
I en tid då journalistiken är hotad och branschen ständigt talar om kris har Lunds universitet valt att värna om en journalistiskt producerad personaltidning och sett dess värde för universitetets många olika medarbetare. Det har givit resultat, LUM skapar en känsla av gemenskap och förståelse för en stor och spretig organisation och ger oss medarbetare en möjlighet att lära känna varandra och våra olika verksamhetsområden.
LUM är inte bara en tidning. LUM är en fyrbåk som binder samman vår universitetsgemenskap med kritiskt och reflekterande perspektiv, saklighet, opartiskhet, nyfikenhet, engagemang, medmänsklighet och humor. Lägg inte ner LUM.
Michael Rübsamen
studievägledare
Institutionen för kommunikation