I samband med omstöpningen läggs LUM ner efter beslut från universitetsledningen. Enligt kommunikationsdirektör Johanna Sandahl, som har tagit fram förslaget till ny organisation, krävs omprioriteringar för att kunna tillmötesgå ledningens och verksamhetens förväntningar på kommunikationsverksamheten.
– Allt material som produceras behöver vara synkroniserat och kunna delas överallt. Eftersom LUM:s redaktion arbetar fristående är det svårt att behålla så dedikerade resurser till en kanal när vi alla ska arbeta mer samlat framöver. Jag vill understryka att det inte handlar om kvaliteten på LUM eller på redaktionens arbete, säger Johanna Sandahl.
Samlar kommunikationsverksamheten
I en extern utredning av kommunikationsverksamheten som presenterades 2024 identifierades flera utmaningar och möjligheter. En viktig pusselbit enligt Johanna Sandahl är att ansvaret för kommunikationsfrågorna i dag är distribuerat över flera sektioner.
– Det adresserar vi nu genom att samla kommunikationsverksamheten inom sektionen Kommunikation som då får ett bredare och tydligare uppdrag.
Universitetsledningen och verksamheterna har enligt utredningen identifierat ett antal områden som de vill att sektionen Kommunikation ska prioritera framåt. Där ingår bland annat kommunikationsstöd till ledningen, utveckling av den digitala basinfrastrukturen, samordning av kommunikationen kring fakultetsöverskridande forskningssatsningar, systematisk kriskommunikation och kommunikationsutbildningar för chefer.
– Den stora vinsten är att vi ger andra förutsättningar för kommunikationsverksamheten och kan ge ett bättre stöd till kärnverksamheten. Det andra är att den organisation vi har i dag har bidragit till ett avsändarperspektiv och kanalfokus i stället för att utgå från vad användarna och mottagarna har för behov. Nu sätter vi det i fokus så att deras behov kommer i första hand.
Uppdrag flyttar
I den nya organisationen, med planerad start den första april, ska flera uppdrag som tidigare legat på andra sektioner flyttas över till sektionen Kommunikation. Till exempel flyttas den allmänna studievägledningen liksom flera andra roller från sektionerna Externa relationer, Student och utbildning samt Forskning, samverkan, innovation. Tjänsten som pressansvarig för universitetsledningen ska också ingå i den nya organisationen.
Samtidigt som en rad nya områden ska prioriteras får inte sektionen mer pengar. Det i sin tur leder till omprioriteringar och universitetsledningen ser LUM som en del av den nuvarande verksamheten som ska prioriteras bort. I början av februari fattades det formella beslutet att lägga ner personaltidningen av förvaltningschef Susanne Kristensson.
– Det finns en förväntan på att det förslag jag lägger fram ska möta ökade ambitioner och nya behov inom den befintliga budgeten. Det får inte bli dyrare för universitetet helt enkelt, säger Johanna Sandahl.
Ingen besparing med digitalt LUM
Att behålla den digitala versionen av LUM är inget alternativ, menar hon.
– Det hade egentligen inte varit att göra en omprioritering eftersom tryckkostnaderna är en mindre del av LUM:s kostnader.
LUM:s driftskostnad, där bland annat tryckerikostnader ingår, är cirka 500 000 kronor per år. Lägger man till personalkostnader för 2,2 tjänster uppgår de totala kostnaderna för LUM till cirka tre miljoner kronor årligen.
Många medarbetare uppfattar att innehållet i tidningen bidrar till sammanhållning och ger en överblick över det som sker inom den stora arbetsplats som universitetet är, det framgår av LUM:s läsarundersökning som genomfördes förra året. Den typ av journalistiska texter som har funnits i LUM kommer inte att ersättas rakt av, enligt kommunikationsdirektören.
– När man gör omprioriteringar får det konsekvenser. Exakt det som LUM gör kommer inte att göras framåt. Men sektionen ska fortsatt ha ansvaret för internkommunikation och där ska vi fortsätta utveckla kommunikation som möter de behov som finns hos medarbetare och chefer.
Ett beslut som får konsekvenser
Nyligen lämnades en namninsamling till stöd för LUM och i protest mot dess nedläggning in till universitetsledningen. Nästan 900 personer har skrivit under. Johanna Sandahl säger att hon förstår att många nu blir besvikna.
– Listan visar att de som läser LUM kommer att sakna den och det förstår jag. Det här är en prioritering som universitetsledningen har gjort, men det är klart att det är ett beslut som får konsekvenser. Jag har full förståelse för att nedläggningen av LUM har väckt många reaktioner.