Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fem kanaler för tredje uppgiften

Man med headset som fäktar med armarna. foto
Andreas Bergh i undervisningstagen. Foto: Louise Larsson

En nationalekonom som seriefigur, poddare eller kulturskribent? Andreas Bergh från Ekonomihögskolan har valt allt och lite till när han testar olika sätt att nå ut till allmänheten.

  1. Serier – för att det är svårt.
    Det är utmanande att förenkla komplicerade saker och det måste man i serier. Utrymmet är begränsat och text och bild behöver samspela. Min seriebok om marknadsekonomi har just kommit ut på engelska och nyligen medverkade jag i en svensk Kalle Anka-tidning om ekonomi. Jag vill absolut göra mer serier i framtiden.
  2. Poddradio – för att det är enkelt.
    Jag och Joakim Wernberg på LTH poddar brett om ekonomi och teknik ungefär en gång varannan vecka. Det blir ett sätt att få mer värde ur en bok som man ändå skulle läsa. Det händer ibland att någon jag aldrig träffat vet vad jag tycker och känner igen min röst. Det är kul.
  3. Blogg – för att fördjupa.
    Jag bloggar sedan 2005. Det är ett bra sätt att kommentera och förklara aktuella företeelser och kompletterar X/Twitter. Ett inlägg på bloggen kan vara ett sätt att börja utforska ett ämne, något som senare blir en forskningsartikel eller en ”Under strecket” i SvD. 
  4. Föreläsningar – för att utmana.
    Bland det bästa jag vet är att komma ut och föreläsa, men helst inte bara för de redan frälsta. Jag har föreläst för olika politiska ungdomsförbund genom åren. Nu har de ungdomarna fått bra jobb och kommer ihåg den där gamle föreläsaren och hör av sig för mer input.
  5. YouTube – för de unga.
    Mina Youtube-kanaler är ett sätt att finnas där de unga finns och korta filmer om vissa standardmoment gör att föreläsningarna kan ägnas mer åt diskussion och fördjupning. Jag har också börjat göra videor som nyanserar samhällsdebatten i olika frågor, såsom bilfri innerstad och tillväxt vs nedväxt. Radikal Nyansering heter den kanalen.

Fotnot: Andreas Bergh heter @drbergh på Youtube och Twitter. Podden Bergh & Wernberg finns där poddar finns.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English