Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitetet hamnar på 106:e plats i Times Highers rankning

Universitetshuset, Lunds universitet

Times Higher Education (THE) presenterade sin senaste rankning den 28 september. Lunds universitet hamnar på 106:e plats, vilket är 13 placeringar bättre än förra året.

Rankningen baseras på tretton indikatorer inom fem områden. Tungt vägande faktorer är de bedömningsenkäter som går ut till lärare och forskare från andra lärosäten som anger de femton viktigaste lärosätena och antalet citeringar.

Totalt finns omkring 17 000 lärosäten i världen och av dessa rankar Times Higher drygt 1900 från 108 olika länder.

Så här har Lunds universitets placering sett ut under de senaste fem åren:

2020: 96
2021: 103
2022: 116
2023: 119
2024: 106

Universitetens verksamheter är komplexa och de kommersiella rankinginstituten mäter bara vissa delar av verksamheten. Metodologin kan i många fall ifrågasättas. Rankninginstituten förändrar ofta sina sätt att mäta och redovisar inte hur de har gjort. Detta är den huvudsakliga anledningen till att placeringarna förändras från ett år till ett annat. De faktiska skillnaderna kan vara mycket små vilket ändå kan ge stora skillnader i placeringar.

Trots att många universitet är kritiska till dessa rankningar så påverkar de människors bild av och inställning till universiteten. Rankningplaceringar har till exempel betydelse för presumtiva studenter, forskarstuderande och samarbetspartners (särskilt internationella) när de av olika skäl ska välja lärosäte.