Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pengar till insatser för lika villkor och mot diskriminering

Bild på barn som sträcker upp händerna mot gigantiska tänder i en skulptur.
Vattenhallen är en av de enheter som tilldelas medel. Här syns ingången till utställningen om tarmkanalen på Vattenhallen. Fotograf: Mirjam Ström Mitternacht.

Som en del i universitetets långsiktiga arbete för jämställdhet och lika villkor tilldelas totalt 1 366 500 kr till olika verksamhetsnära projekt som berör både medarbetare och studenter. Syftet är att stärka universitetets systematiska och förebyggande arbete mot diskriminering.

Utlysningen är en årlig satsning som hanteras av Rådet för jämställdhet och lika villkor. En bedömargrupp har granskat de inkomna ansökningarna och föreslagit medelsfördelning.

– Det är bra att vi har möjlighet att fördela pengar för att stödja goda idéer och på så vis bidra till initiativ som är viktiga för verksamheterna. Årets ansökningsomgång visade på en stor bredd och väl genomtänkta projekt från flera delar av universitetet, säger Jimmie Kristensson, vicerektor. 

Projekten som beviljas medel vänder sig till både medarbetare och studenter. De handlar bland annat om kompetenshöjande workshoppar för hos chefer inkluderande undervisning, minoriteters kultur inom Musikhögskolor, att arbeta med mångfald och inkludering i utställningar med historiska föremål på Historiska muséet och exitintervjuer för att förstå så kallade leaking pipelines.

– Det är glädjande att 8 av våra 12 fakulteter och motsvarande har skickat in ansökningar och att vi föreslår att ge medel till 10 av de 11 ansökningarna, säger samordnare Åsa K Nilsson.

De beviljade medlen fördelas över flera initiativ som syftar till att stärka kompetens, pedagogik och inkluderande arbetsmiljöer. Bland de insatser som får stöd finns:

  • Kollegialt lärande för inkluderande undervisning (Humaniora och teologi) – 200 000 kronor
  • Nordtrad 2026 - Minoriteters musik (Konstnärliga fakulteten) – 194 000 kronor
  • Cross-department exit interviews to target academic "leaky pipeline" (Medicinska fakulteten) – 200 000 kronor
  • Gender, Teaching and Learning (Lunds tekniska högskola) – 178 000 kronor
  • Mångfald och inkludering i utställningar med historiska föremål (LUKOM) – 221 000 kronor
  • Undersökning av hur Vattenhallen har bidragit till LTH-studenters val av utbildning (Lunds tekniska högskola) – 110 000 kronor
  • Akuta samhällsfrågor i undervisningen: Pedagogiska grepp (Humaniora och teologi) – 99 400 kronor

Denna satsning är en del av universitets engagemang för att skapa en mer inkluderande och rättvis akademisk miljö där alla studenter och medarbetare har lika möjligheter att utvecklas.

För mer information, kontakta Rådet för jämställdhet och lika villkor på radetjol [at] hr [dot] lu [dot] se (radetjol[at]hr[dot]lu[dot]se).