Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tema innovation: Naturvetare går mot strömmen med produkt för översvämningsanalyser

Porträttfoto av Petter Pilesjö i utomhusmiljö.
Petter Pilesjö har tillsammans med två kollegor utvecklat en algoritm som visar hur vatten rör sig vid översvämningar. Foto: Johan Joelsson

Naturvetenskapliga forskare brukar inte direkt vara kända för sitt entreprenörskap. Men på Institutionen för naturgeografi och ekosystem­vetenskap finns en innovativ hjärntrust som utvecklat ett verktyg som kan hjälpa samhällsaktörer i samband med översvämningar.

Solen steker över Sölvegatan när professor Petter Pilesjö, barfota, öppnar dörren till GIS-Centrum. Det var veckor sedan det regnade i Skåne, men i södra Europa har en våg av översvämningar sköljt över bland annat Italien. 

Efter att ha forskat om vattenflöden under många år fick Petter Pilesjö och hans kollegor Abdulghani Hassan och Andreas Persson idén att utveckla en algoritm som visar hur vatten rör sig vid översvämningar. ­Efter att ha fått stöd från LU Innovation, LU ­Holding och Sandberg Development började trion arbetet med sin produkt PluvioFlow som ska sjösättas på marknaden under hösten 2024.

– Klimatförändringarna gör att risken för översvämningar ökar. Det är därför av yttersta vikt för olika samhällsaktörer att veta hur vattnet rör sig, hur snabbt det rinner och var det hamnar, säger Petter Pilesjö.

”Ibland har jag blivit kritiserad”

Bland företagets potentiella kunder ser Pilesjö kommuner, regioner och myndig­heter runt om i Sverige. Men även lantbrukare, banker och försäkringsbolag.

– När det kommer 200 millimeter regn på två timmar behövs pricksäkra modeller, säger han.

Att naturvetenskapliga forskare ofta skyr entreprenörskap är något Petter Pilesjö kan intyga. Efter en lång forskarkarriär har han träffat många kollegor som anser att man inte ska vara en monetärt orienterad krämare.

– Ibland har jag blivit kritiserad för att vara en entreprenör under de här senaste trettio åren. Jag och mina kollegor har byggt upp GIS-Centrum och våra internationella utbildningar. Jag betraktar mig inte som pengakåt, snarare som en idédriven visionär, säger han och ler.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English