Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationell forskningsstudie om sexuella trakasserier på lärosäten*

Sexuella trakasserier på jobbet
Sexuella trakasserier på jobbet

Våren 2021 fick ett stort antal slumpmässigt utvalda medarbetare, doktorander och studenter vid Sveriges lärosäten besvara en enkät om sexuella trakasserier och kränkningar.

I slutet av maj kommer en rapport från enkätundersökningen att presenteras. Jag har redan nu fått ta del av resultaten för Lunds universitet.

På Lunds universitet startades redan 2018 Tellusprojektet som syftar till att stärka det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier vid Lunds universitet. Tellusprojektet kommer att fortsätta ge universitetsledningen ett kunskapsbaserat underlag för hur vi ska arbeta med frågorna. Det är jag glad för.

De resultat som nu presenteras i den nationella undersökningen stämmer ganska bra överens med de resultat vi redan sett i Tellusprojektet. Sexuella trakasserier förekommer vid Lunds universitet. Kvinnor drabbas oftare men män drabbas också. Lunds universitet har nolltolerans mot sexuella trakasserier, trakasserier och kränkande särbehandling och vi tar frågorna på största allvar.

Sexuella trakasserier och trakasserier är ett prioriterat område i Lunds universitets plan för jämställdhet och lika villkor. Under 2021 bildades ett team i den gemensamma förvaltningen som ska arbeta med att stödja fakulteterna eller motsvarande..

Om den nationella Forskningsstudien om sexuella trakasserier

Enkätundersökningen är en del i en forskningsstudie som Karolinska Institutet gör tillsammans med KTH, Malmö universitet och Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Trettioåtta lärosäten runt om i landet omfattas av studien, där urvalet gjordes separat för studenter, doktorander och anställda – både forskande och undervisande personal samt teknisk och administrativ personal.

Läs mer om den nationella studien på KI:s webbplats

Enkäten innehöll frågor om erfarenheter av olika former av oönskad sexuell uppmärksamhet och erfarenheter av hot, mobbning, kränkningar.

/Jimmie Kristensson

Om Tellusprojektet

Projektet startade 2018 som ett svar på #metoo i syfte att stärka det förebyggande arbetet kring sexuella trakasserier vid universitetet. Projektet har genomförts i etapper. I projektgruppen finns personer med kompetens inom juridik, arbetsmiljö, psykologi och sexuell hälsa. Universitetet har satsat 6 miljoner kronor under tre år för genomförandet. Forskningen finansieras av Vetenskapsrådet. Målet är att projektet ska bidra till ökad trygghet, förtroende och tillit bland anställda och studenter vid Lunds universitet.

Rapporten ”Tellus - sexuella trakasserier, trakasserier och kränkande särbehandling vid Lunds universitet: Resultatbaserade på enkät-, intervju- och fokusgruppsdata från anställda, doktorander och studenter” finns att ladda ner nedan.

Läs mer:


Denna text ingår i LU-nytt 3 - 2022

Foto på Jimmie Krsitensson.

Jimmie Kristensson, vicerektor

E-post:
jimmie [dot] kristensson [at] rektor [dot] lu [dot] se (jimmie[dot]kristensson[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046- 222 19 74

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046-222 38 95