Asien
Lunds universitet har omfattande samarbeten med Asien genom samarbetsplattformar, nätverk och pågående projekt. Dessa bidrar till att höja Lunds universitets profil i regionen och garantera en långsiktighet i samarbetet med asiatiska universitet.
MIRAI 2.0
Forsknings- och innovationsvecka i Japan
Den 15–18 november arrangeras konferensen "Sharing ONE future: Integrative Knowledge and Sustainable Transformation towards a better world" vid Kyushu University, Fukuoka, Japan. Där träffas svenska och japanska forskare för att diskutera stora samhällsutmaningar och för att hitta samarbetspartners till nya forsknings-projekt. Framför allt forskare tidigt i karriären och doktorander är välkomna att ansöka om medverkan och resebidrag för att delta!
Konferensen arrangeras av MIRAI 2.0, ett samarbetsprojekt mellan 20 svenska och japanska lärosäten inom ämnesområdena artificiell intelligens, åldrande, hållbarhet, materialvetenskap, innovation och entreprenörskap.
Lunds universitet får sända 11 medverkande till konferensen. Ansökan om att bli uttagen för medverkan och samtidigt ansökan till Lunds universitets resebidrag till konferensen görs via nedanstående länk.
Sista ansökningsdag är den 14 september 2022. Beslut meddelas den 20 september 2022.
Handlingsplan Asien
Syftet med handlingsplanen för Asien är att Lunds universitet bättre ska kunna göra strategiska val och prioriteringar beträffande regionen ifråga. Handlingsplanen omfattar också åtgärder för att utveckla forsknings- och utbildningssamarbetet med Asien samt stärka kompetensen om Asien vid Lunds universitet. Samtliga strategiska prioriteringar och ambitioner fortsätter att gälla tills vidare, trots att handlingsplanens officiella giltighetstid var till och med 2021.
Länk till Handlingsplan för Lunds universitets samarbete med Asien (PDF 140 kB, ny flik)
Samarbeten i Asien
Lunds universitets samarbeten med Asien sker genom samarbetsplattformar, nätverk och pågående projekt.
Nordic Centre i Indien
Nordic Centre in India (NCI) är ett konsortium bestående av nordiska universitet med syfte att främja forsknings- och utbildningssamarbete mellan Norden och Indien. NCI administreras av ett sekretariat i Norden, för närvarande vid Århus universitet, och har ett sambandskontor/föreståndarresidens i New Delhi.
NCI erbjuder stöd till forskare, lärare, studenter och besökande nordiska grupper med att:
- Arrangera möten, föreläsningar, seminarier och konferenser
- Ansöka om forskningsvisum
- Etablera kontakter med indiska universitet och myndigheter
- Erbjuda gratis boende för forskare och annan personal från medlemsuniversiteten vid NCI:s residens i New Delhi
- Hitta lämplig värdorganisation i Indien för Minor Field Studies-studenter
- Utlysa anslag för resor och forskningssamarbeten
NCI erbjuder också sommarkurser, terminskurser och praktikplatser för studenter vid NCI:s partneruniversitet i Indien. För ansökan och mer information, se under Kontakt.
MIRAI 2.0
MIRAI 2.0 är ett samarbetsprojekt mellan svenska och japanska lärosäten. Genom forskningsseminarier, korta doktorandkurser och gemensamma aktiviteter kring innovationsprocesser vill Sverige och Japan stärka det akademiska samarbetet. Fokus ligger på forskare tidigt i karriären och de akademiska ämnena åldrande, materialvetenskap, hållbarhet och artificiell intelligens samt nyttjandet av storskaliga forskningsanläggningar.
Projektorganisation
- Vicerektor Viktor Öwall är LU:s representant i MIRAI General Assembly.
- Magnus Borgström, LTH, är LU:s representant i Thematic Expert Group (TEG) Materials Science.
- Karl Åström, LTH, är LU:s representant i Thematic Expert Group (TEG) Artificial Intelligence.
- Björn Slaug, M, är LU:s kontaktperson för ämnesområdet Åldrande.
- Carin Nilsson, Samverkan, är LU:s kontaktperson för ämnesområdet Innovation och Entreprenörskap.
Nordic Centre vid Fudan University i Shanghai
Ett samarbete mellan 27 nordiska universitet som genom gemensamma forskningsprojekt och utbildningar syftar till att öka förståelsen och knyta närmare band mellan de nordiska länderna och Kina.
Följande huvudsakliga aktiviteter bedrivs vid Nordic Centre:
- Undervisning för kinesiska studenter om Norden
- Undervisning för nordiska studenter om Kina
- Samarbete med det nordiska näringslivet i Shanghai och Kina med stöd från de nordiska ambassaderna och konsulaten.
Läs mer om Nordic Centre vid Fudan University
David C. Lam Institute for East-West Studies i Hongkong – LEWI
LEWI är ett internationellt forskningsinstitut och ligger i Hongkong, men har medlemmar från och bedriver aktiviteter på flera kontinenter. Lunds universitet har ett eget kontor i Hongkong som i första hand står till våra forskares och lärares förfogande. LEWI erbjuder ett Resident Graduate Scholarship Programme.
SASNET - Swedish South Asian Studies Network
SASNET är ett svenskt nätverk för forskning och utbildning om Sydasien med sin bas vid Lunds universitet. Nätverket uppmuntrar ämnesövergripande och fakultetsöverskridande samarbete mellan institutioner i Norden och Sydasien.
Kontakt
Henrik Hofvendahl
Internationell koordinator
+46 46 222 30 15
henrik [dot] hofvendahl [at] er [dot] lu [dot] se