Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Personuppgifter och dataskydd (GDPR)

 

Information om vad som gäller vid anmälan personuppgiftsbehandling inom ramen för forskningsprojekt samt länk till PULU

Digitala utbildningar

Det finns en digital utbildning om dataskyddsförordningen, framtagen av bland annat Chalmers och KTH med kompletterande kommentarer från LU’s dataskyddsombud. Utbildningen består av korta filmsnuttar där varje avsnitt är några minuter långt och ger svar på frågor som: Vad är en personuppgift och hur får vi behandla dessa? Hur sker personuppgiftsbehandling inom forskning, utbildning samt administration och vem bär det yttersta ansvaret? Utbildningen vänder sig till alla på universitet. Du loggar in med ditt LUCAT-id här.
Utbildningen kan också nås via Kompetensportalen genom att klicka här.

Dataskyddsförordningen

EU:s dataskyddsförordning och den svenska dataskyddslagen har ersatt personuppgiftslagen (PUL). Dataskyddsförordningen är den svenska benämningen på GDPR (General Data Protection Regulation).

Läs mer om dataskyddsförordningen på datainspektionens webbplats genom att klicka här (nytt fönster).

Vad är syftet med dataskyddsförordningen?

Dataskyddsförordningen har två grundläggande syften. Den syftar å ena sidan att skydda fysiska personer med avseende på behandlingen av personuppgifter och å andra sidan att skapa förutsättningar för det fria flödet av personuppgifter inom EU. Det finns ett antal starka principer om integritetsskydd i förordningen som ska tillämpas på ett sätt som möjliggör att andra viktiga mål för människor och samhället i stort kan uppnås. 

Vad innebär det för universitetet?

Vårt uppdrag innebär att vi får lov att hantera de personuppgifter som är nödvändiga för att bedriva utbildning, forskning och samverkan. Lunds universitet ska hantera personuppgifter på ett säkert och korrekt sätt vilket bland annat innebär att uppgifterna ska skyddas så att de inte försvinner, förvanskas eller så att obehöriga får tillgång till dem.

Sidansvarig:

Kontakt

Vid frågor om personuppgifter och dataskydd, kontakta:

Kristin Asgermyr
Dataskyddsombud, jurist
dataskyddsombud [at] lu [dot] se
+46 46 222 04 26

Liten ordlista

  • Personuppgiftsansvarig – den organisation som är ansvarig för hanteringen av personuppgifter. Med få undantag är Lunds universitet alltid personuppgiftsansvarig.
  • Registrerad – den person vars personuppgifter du samlar in och/eller hanterar
  • Dataskyddsombud – den roll och funktion som kontrollerar att Lunds universitet efterlever Dataskyddsförordningen
  • EU:s Dataskyddsförordning – den svenska översättningen av General Data Protection Regulation (GDPR).
  • Dataskyddslagen – den svenska nationella kompletteringen till EU:s dataskyddsförordning.

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen