Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Personuppgifter och dataskydd (GDPR)

 

Information om vad som gäller vid anmälan av forskningsprojekt samt länk till PULU

Digitala utbildningar

Nu finns det digitala utbildningar om dataskyddsförordningen, framtagna av bland annat Chalmers och KTH med kompletterande kommentarer från LU’s dataskyddsfunktion. Utbildningarna består av korta filmsnuttar där varje avsnitt är några minuter långt och ger svar på frågor som: Vad är en personuppgift och hur får vi behandla dessa? Hur sker personuppgiftsbehandling inom forskning, utbildning samt administration och vem bär yttersta ansvaret? Utbildningen vänder sig till alla på universitet. Du loggar in med ditt LUCAT-id här.

Dataskyddsförordningen

EU:s dataskyddsförordning och den svenska dataskyddslagen har ersatt personuppgiftslagen (PUL). EU:s dataskyddsförordning är den svenska benämningen på GDPR (General Data Protection Regulation).

Läs mer om dataskyddsförordningen på datainspektionens webbplats

Vad är syftet med dataskyddsförordningen?

Syftet är att stärka rätten till privatliv och anpassa lagstiftningen till det digitala samhället. För Lunds universitet innebär det att vi ska värna om våra studenter, våra samarbetspartners, de som deltar i våra forskningsprojekt och om våra kollegor.

Vad innebär det för universitetet?

Vårt uppdrag innebär att vi får lov att hantera de personuppgifter som är nödvändiga för att bedriva utbildning, forskning och samverkan. Lunds universitet ska hantera personuppgifter på ett säkert och korrekt sätt vilket innebär att uppgifterna ska skyddas så att de inte försvinner, förvanskas eller så att obehöriga får tillgång till dem.

Sidansvarig:

Kontakt

Vid frågor om personuppgifter och dataskydd, kontakta:

Kristin Asgermyr
Dataskyddsombud, jurist
dataskyddsombud [at] lu [dot] se
+46 46 222 04 26

Liten ordlista

  • Personuppgiftsansvarig – den organisation som är ansvarig för hanteringen av personuppgifter. Med få undantag är Lunds universitet alltid personuppgiftsansvarig.
  • Registrerad – den person vars personuppgifter du samlar in och/eller hanterar
  • Dataskyddsombud – den roll och funktion som kontrollerar att Lunds universitet efterlever Dataskyddsförordningen
  • EU:s Dataskyddsförordning – den svenska översättningen av General Data Protection Regulation (GDPR).
  • Dataskyddslagen – den svenska nationella kompletteringen till EU:s dataskyddsförordning.

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen