Arbeta på distans – trådlöst nät, webmail, VPN

Du som vill arbeta hemifrån eller på distans kan använda olika sätt. Eduroam är ett trådlöst nätverk öppet för anställda. Din e-post kan du nå via webmail.

Trådlöst nätverk, eduroam

Du kan surfa trådlöst från din laptop, läsplatta eller mobil. Nätverket vid Lunds universitet heter Eduroam. Hur du ansluter dig till Eduroam beror på vilken enhet du använder.

På webbplatsen LU Support kan du läsa guider för hur du använder det trådlösa nätverket Eduroam på olika datorer och mobiler

Webmail – e-post via webbläsaren

Du kan komma åt och läsa din e-post från vilken dator som helst som har en webbläsare, till exempel Internet Explorer eller Safari.  Du loggar in med ditt Lucat-ID och ditt lösenord.

Logga in i webmail för att läsa din epost

På LDC:s webbplats kan du läsa mer om webmail och epost

VPN – Virtuellt privat nätverk

VPN står för ”virtuellt privat nätverk” och är en teknik för att skapa en säker förbindelse över internet. Genom att logga in via VPN kan du komma åt interna resurser på Lunds universitet, till exempel Primula webb, även om du är hemma eller är på resande fot.

Här kan du logga in via VPN till olika tjänster som kräver det

Läs mer om VPN på LDC:s webbplats

Virtuell arbetsplats – LU Desktop

Med LU Desktop kan du, oavsett vilken dator du använder, få tillgång till:

• alla dina dokument och annat sparat material,
  • ett stort antal program och
  • alla dina egna inställningar till programmen.

På LDC:s webbplats kan du läsa mer om LU Desktop

Gästinloggning för besökare vid Lunds universitet

Det finns idag två olika trådlösa nätverk som besökare kan ansluta sig till:

• Eduroam

För att en besökare ska kunna ansluta sig till eduroam måste en anställd skapa "Temporära användare" i Lucat. Inloggningsuppgifterna för uppkoppling till eduroam autogeneras i Lucat och måste delas ut till samtliga temporära användare. Ytterligare information om hur man går tillväga finns att hitta bland supportguider om Lucat hos LU Support.

• LU Guest

Användaren väljer "LU Guest" i listan av tillgängliga nät på sin dator eller läsplatta och blir därefter ombedd att skriva in sitt namn och mobilnummer eller e-postadress. Inloggningsuppgifter skickas till användaren inom en minut som sedan kan logga in på LU Guest. Internetuppkopplingen är tidsbegränsad till 24h.

Sidansvarig:

LU Servicedesk