Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dokument som är publicerade på webbplatsen från och med 23 september 2018 omfattas av lagen, och behöver därför tillgänglighetsanpassas. I universitetets bild- och mediebank finns tillgänglighetsanpassade mallar och instruktioner som du kan använda när du skapar nya digitala dokument.

Hellre en webbsida än ett dokument

Innan du tillgänglighetsanpassar ditt dokument, fundera på om informationen kan presenteras som en webbsida istället. En webbsida är bättre ur ett tillgänglighetsperspektiv än ett dokument. Om du ändå måste publicera ett dokument är formatet PDF att föredra.

En del blanketter (till exempel i formaten PDF och Word) kan ersättas med webbformulär.

Tillfällen när dokument bör användas

  • Dokument som är väldigt långa och som i första hand är tänkta att läsas i utskrivet format.
  • Statiska dokument såsom lagtexter, regleringsbrev och instruktioner där det är viktigt att dokumentets layout, grafik och innehåll alltid presenteras på samma sätt.
  • För att presentera matematiska formler.
  • Dokument som enligt lag måste se ut på ett specifikt sätt.
  • Dokument som innehåller tabeller med många kolumner.

Lagkraven för dokument

Dokument som är publicerade på webbplatsen från och med 23 september 2018 omfattas av lagen, och behöver därför tillgänglighetsanpassas. Även en del äldre dokument omfattas av lagkraven. Så här står det på webbriktlinjer.se:

Äldre dokument (som offentliggjorts innan den 23 september 2018) undantas från kraven, såvida de inte ”behövs för att genomföra de aktiva administrativa förfaranden som följer av den berörda myndighetens uppgifter” (exempelvis blanketter som fortfarande används).

Tips på hur du skapar och testar tillgängliga PDF-filer

Kom ihåg att automatiska verktyg bara kan testa vissa aspekter!

Automatiska kontroller täcker inte allt. Kontrollera manuellt sådant som alternativtexter, att taggningen är korrekt och att rubriker, bilder med mera ligger i rätt läsordning. Felaktig ordning justeras i Adobe Acrobat Pro med ”Slutredigeringsverktyget för läsordning”.

Universitetets tillgänglighetsanpassade mallar för digitala dokument

I Lunds universitets bildbank finns tillgänglighetsanpassade Word-mallar och ett urval av tillgänglighetsanpassade InDesign-mallar, med tillhörande instruktioner.

Word-mallarna finns i två versioner – en tillgänglighetsanpassad version för digitala dokument och en annan version för utskrift. Båda versionerna följer med vid nedladdningen. Med följer även instruktioner för hur du arbetar med den tillgänglighetsanpassade mallen, samt instruktioner för hur du kontrollerar och justerar en exporterad PDF-fil i programmet Adobe Acrobat Pro

Du laddar ner mallar och instruktioner i bildbanken, under fliken "Mallar och grafik" (logga in med ditt Lucat-ID).

Logga in i Bild-och mediebanken - Mallar och grafik

Tillgänglighetsanpassade dokumentmallar är inte detsamma som tillgänglighetssäkrade dokument.

Tänk på att tillgänglighetsanpassade dokumentmallar inte automatiskt är detsamma som tillgänglighetssäkrade dokument. Det går fortfarande att göra fel, till exempel glömma att skapa alternativ-texter för bilder, eller sätta en felaktig rubrikstruktur. Se därför till att alltid göra en tillgänglighetskontroll av ditt dokument innan du publicerar det på en webbplats. Word-dokument kontrollerar du via den inbyggda tillgänglighetsfunktionen som finns i Word. PDF-filer kontrollerar du bäst i Adobe Acrobat Pro, där du måste göra både en automatisk och manuell kontroll.

Utbildningsfilmer om mallarna

Via länkarna nedan hittar du tre korta filmer, producerade vid Lunds universitet, om hur du gör för att skapa tillgängliga dokument med utgångspunkt i LU:s tillgänglighetsanpassade Wordmallar.

Hjälp med tillgänglighetsanpassning

Universitetets eget tryckeri, Media-Tryck, kan hjälpa till att tillgänglighetsanpassa dokument. Kostnaden är i nuläget 100 kronor per sida i grundavgift.

Skicka förfrågan till media-tryck [at] service [dot] lu [dot] se.

Läs mer om tillgänglighetsanpassning av dokument på Media-Trycks webbplats

Se vanliga frågor och svar om dokument

Kontakt

Vid Lunds universitet finns en tillgänglighetsexpert som du kan kontakta genom att mejla till:
tillganglighet [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Gå med i Teamsgruppen "Webbtillgänglighet inom LU"