Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

EU:s innovationsagenda gäller även oss

En hand som har små mätare på.

EU-kommissionen har presenterat en ny europeisk innovationsagenda med syftet att stärka Europas konkurrenskraft genom den gröna och digitala omställningen. På Lunds universitet har vi goda förutsättningar att dra nytta av detta och att höja våra ambitioner inom ”deep tech”-innovationer och att lösa dagens samhällsutmaningar.

EU-kommissionens mål kommer innebära flera finansiella satsningar på innovationer. Ju mer förberedda och lyhörda vi är desto mer ökar våra chanser att få ta del av dessa EU-medel.

Några av EU:s mål och flaggskeppssatsningar:

  • Fler innovationer genom satsningar på att få fram nystartade företag inom deep-tech (teknikintensiva företag och liknande).
  • Skapa innovationsnätverk i Europa av forskare/entreprenörer som även ska dra till sig talanger från områden utanför EU
  • Öka andelen kvinnor som väljer att starta företag inom deep tech. Inte bara fler kvinnor som utbildar sig i teknik, utan att gå ett steg längre och se till att fler kvinnor blir entreprenörer.

Det finns mycket goda förutsättningar för universitetet att växla upp i enlighet med dessa mål. Det innebär bland annat att både LU Innovation (vid sektionen Forskning, innovation och samverkan) och universitetets helägda investmentbolag, LU Holding, ytterligare förväntas att stödja innovation som leder till att nya företag kan starta inom deep-tech fältet. Det är en viktig del i hur universitetet arbetar med att lösa samhällsutmaningarna.

Lunds universitets styrka ligger i att vi forskar inom deep tech och har ett innovationssystem på plats som stödjer företag som etableras inom området. Nu gäller det att synliggöra detta och göra det mer känt i vidare kretsar, även internationellt!

Innovationsagendan påverkar även andra delar av det nationella innovationssystemet. I dagarna meddelade till exempel statliga industrifonden att de kommer satsa 200 miljoner kronor redan under 2023 på banbrytande teknologi inom deep tech. På en marknad som i övrigt inte är lika het som tidigare vad gäller tillgång på riskkapital så är detta en välkommen satsning.

Ett aktuellt exempel på där vi har varit lyckosamma med att få EU-medel är att vi precis har beviljats ett anslag från EU-kommissionen om 68 miljoner kronor för att utveckla råd kring bättre anpassade innovationsprocesser inom de kulturella och kreativa näringarna, se nedan.

/ Kristina Eneroth

Läs mer:


Denna text är en del av LU-nytt 3 - 2023

Kristina Eneroth. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Kristina Eneroth

E-post:
Kristina [dot] Eneroth [at] rektor [dot] lu [dot] se
Telefon: 046- 222 44 49

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 95