Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny forskningsstrategi – blir forskningen bättre nu?

Två forskare tittar på provresultat i ett labb.

Forskningsnämnden har arbetat fram en ny forskningsstrategi för 2023–26 som nu har godkänts av universitetsstyrelsen. Strategin består av två delar. Den första delen beskriver vad vi vill uppnå, vilka kärnvärden vi står för och vad vi behöver för att vi ska kunna nå våra mål. Den andra beskriver prioriterade frågor som vi ska arbeta med under de kommande åren och ger vissa riktlinjer för hur vi ska arbeta med dem.

Vi vill till exempel bedriva ”forskning av högsta internationella kvalitet med målet att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.” Vi vill också uppnå excellens och förnyelse genom att utnyttja universitetets bredd och skapa kompletta kunskapsmiljöer samtidigt som vi vill uppnå spetskompetens inom väletablerade ämnesområden. Som det universitet med den största omsättning av alla universitet i Sverige har vi förutsättningarna att uppnå båda samtidigt.

Vem är det då tänkt ska dela målbilden och kärnvärdena och vem ska arbeta med de prioriterade frågorna? Jag hoppas att alla på Lunds universitet kan dela åtminstone det mesta strategin säger att vi står för och att många vill arbeta mot de fastslagna målen. Jag tror att alla kan ställa sig bakom att Lunds universitet ska stå för ”god forskningssed, baserad på ett forskningsetiskt förhållningssätt och levande dialog” och för ”tillförlitlig kunskap och förståelse, baserad på forskning”.

De prioriterade frågorna som Lunds universitet kommer att arbeta med under de närmaste åren är:

  • Akademisk frihet, forskningsetik och kurage som bas för forskningen
  • Satsning på profilering och starka forskningsmiljöer för excellens
  • Genomslag via synlighet och samverkan
  • Öppen vetenskap – normen för trovärdighet, användning och kvalitet
  • Strategisk rekrytering och karriärutveckling lägger grunden för framtidens forskning
  • Campusutveckling och strategiska satsningar på forskningsinfrastrukturer
  • Ökad forskningsfinansiering
  • Utveckling av forskningen genom kvalitetssäkring och utvärdering

De prioriterade frågorna kommer vi att arbeta med på många ställen: universitetsgemensamt, på fakulteterna, på institutionerna och i forskargrupperna. Men det finns också frågor där vi har speciella enheter, nämnder eller råd som har ett särskilt ansvar. När det till exempel i strategin står att ”alla forskningsdata där inga juridiska eller etiska hinder föreligger ska göras tillgängliga” och att detta förutsätter ”att Lunds universitet tar ett helhetsgrepp som omfattar digital infrastruktur inklusive hårdvara, riktlinjer och forskaranpassat stöd” ligger ansvaret särskilt på forskningsnämnden, på expertgruppen för FAIR forskningsdata, på LDC och på enheten för e-infrastruktur.

Innebär den nya forskningsstrategin att vi nu får bättre forskning på Lunds universitet? Det är ju forskarna som forskar och strategier är främst till för att sysselsätta ledningen, tänker säkert många. Det är definitivt forskarna som forskar. Samtidigt visade RQ20 att Lunds universitet kan skapa ännu bättre förutsättningar för excellent forskning. Jag tror att en gemensam målbild, tydliga och uttalade kärnvärden och ett systematiskt arbete med de prioriterade frågorna kan ge bättre förutsättningar för forskarna vid universitetet att bedriva forskning av högsta internationella kvalitet som hjälper människor att förstå, förklara och förbättra sin värld och människors villkor.

/ Per Mickwitz

Läs mer


Denna text ingår i LU-nytt 2 - 2023

Foto på Per Mickwitz. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Per Mickwitz

E-post:  per [dot] mickwitz [at] rektor [dot] lu [dot] se (per[dot]mickwitz[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046- 222 38 80

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 95