Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Översyn av vår forskningsinfrastruktur och informationssäkerhet*

Porträtt, Viktor Öwall. Foto.

Höstens fokus kommer att vara att utreda framtidens forskningsinfrastruktur utifrån Krantz-rapporten, att följa upp resultatet från universitetets e-infrastrukturutredning och att belysa informations- och IT-säkerheten vid universitetet.

Att gå från dekan/rektor på LTH till vicerektor för forskningsinfrastruktur och digitalisering har varit en spännande upplevelse. Spännande, utmanande men också fantastiskt roligt.

Under sommaren kom ”Krantz-utredningen”: Stärkt fokus på framtidens forskningsinfrastruktur. På 338 sidor går Tobias Krantz igenom förutsättningar, behov och möjligheter. Utredningen kommer att nagelfaras men en snabb reflektion är att det finns mycket som är positivt, en del som vi saknar och en del som vi inte håller med om. Det blir ett styvt arbete under hösten.

Precis före sommaren kom också vår egen utredning om e-infrastruktur. Även denna ska blötläggas och diskuteras. Spontant vill jag säga att vi har ett stort jobb med att få en mer tidsenlig hantering av dessa frågor. Ett exempel är informations- och IT-säkerhet. Under sommaren har det skett uppmärksammade cyberattacker mot flera företag. Min spontana fråga är: Är LU rustat? Som så många andra organisationer är vi sårbara vilket behöver tas på allra största allvar av alla och envar. Var misstänksam, klicka inte på länkar och fundera på vem det där mejlet egentligen kom ifrån!

Vi måste alla agera så att känslig information inte röjs. Jag hoppas att du kan lägga tio minuter den utbildning i informationssäkerhet som finns i kompetensportalen.

/Viktor Öwall

Läs mer:

 

Viktor Öwall, vicerektor

E-post: viktor [dot] owall [at] rektor [dot] lu [dot] se (viktor[dot]owall[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046- 222 94 69

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post: gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046-222 38 95


Ledningsuppdrag

  • Forskarutbildningsnämnden (ordförande)
  • Arbetsgrupp för forskningsinfrastruktur (ordförande)
  • Biblioteksstyrelsen (ordförande)
  • WASP, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program  (vice ordförande)
  • WISE, Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (styrelseledamot)
  • SVS,Science Village AB (styrelseledamot)
  • URFI, Universitetens Referensgrupp för Forskningsinfrastruktur (representant)