Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningsmedel och projekthantering

Merparten av alla forskare söker forskningsmedel till sina forskningsprojekt och ägnar tid åt att hantera och redovisa beviljade sådana. Nedan följer tips och råd för att göra det enklare att göra rätt från start.

Genvägar till sidans innehåll:


Söka och hantera forskningsmedel vid Lunds universitet

Prefekten leder verksamheten vid institutionen. I detta ingår bland annat att ansvara för institutionens ekonomi, att besluta om vilka ansökningar om forskningsmedel som får skickas in och vilka projekt som får bedrivas. 

Involvera alltid prefekt och institutionsekonom i frågor som rör ansökningar om forskningsmedel eller projekthantering!

Efter att prefekt godkänt ansökan om forskningsmedel kan du vanligen själv ansöka om medel direkt till de vanligaste forskningsfinansiärerna som exempelvis Vetenskapsrådet, och med hjälp av din institutionsekonom avrapportera projektet.   

Central hantering: Vissa finansiärer kräver av olika skäl att ansökningar och projekt hanteras av Lunds universitets centrala administration. I dessa fall ger Forskningsservice stöd till forskaren och/eller institution eller fakultet. Exempel inkluderar Wallenbergstiftelsernas projekt- och individanslag samt EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horizon Europe. 

Läs mer om finansiärer med central hantering    
Läs mer om Forskningsservice och vilka utlysningar de stöttar 

Fullkostnadskalkyl vid ansökan: I samband med en ansökan ska en fullkostnadskalkyl göras som beräknar projektkostnad och eventuell samfinansiering, till exempel av indirekta kostnader. Fullkostnadskalkylen görs i samarbete med institutionsekonomen och prefekten ska alltid godkänna samfinansieringen. 

Mallar för projektkalkyler
Läs mer om full kostnadstäckning och samfinansiering på Ekonomiwebben

Samfinansiering: kallas även medfinansiering. Alla forskningsfinansiärer betalar inte alltid samtliga kostnader i forskningsprojekt, ibland måste universitetet bidra till finansieringen av både direkta och indirekta projektkostnader, så kallad samfinansiering. Ansvar för samfinansering ligger på institutionsnivå, och beslutas om av prefekt. 

Forskningsprojekt – avtals- och ekonomihantering

Forskningsfinansiärens krav: projektavtalet med forskningsfinansiären reglerar bland annat ekonomisk hantering och redovisning, rätten till resultat, med mera. Var alltid noga med att läsa igenom projektavtalet, ta hjälp av din prefekt och institutionsekonom om något är oklart.  

Vem som har befogenhet att godkänna och signera forskningsrelaterade avtal kan du läsa mer om i temat Avtal, patent och upphovsrätt.

Attestordning: visar om vem som har ansvar för, och fattar beslut om, användning av universitetets medel i olika situationer

Läs mer om att attestera
Läs föreskrifter om Lunds universitets attestordning 

Kuben: är ett verktyg för uppföljning och analys som hjälper dig följa projektets ekonomi, vi rekommenderar att du tar hjälp av din institutionsekonom. 

Läs mer om Kuben

Grundfakta om Lunds universitet: årligen uppdateras uppgifter om universitetet som är användbara i ansökningar och projekthantering. 

Hitta grundfakta om Lunds universitet 

Kringliggande ekonomihantering 

Inköp och upphandling: ska ske till rätt kvalitet, totalkostnad och med långsiktigt fördelaktiga villkor och förankras på institutionen hos prefekt och med hjälp av inköpssamordnare. Universitetets e-handelssystem Lupin listar vilka tjänster och produkter som är upphandlade och används för inköpen.   

Läs mer om inköp och upphandling

Regler för konferenser: det finns ramavtal för konferenstjänster och leverantörerna hittar du i Lupin. Samarrangemang ska inte ska göras tillsammans med en organisation som innehas av en universitetsanställd, det kan medföra risk för jäv.

Läs mer om regler för konferenser

Regler för representation: gäller aktiviteter som görs för att främja universitetets verksamhet och där mat, dryck, gåvor och dylikt ingår. All representation ska användas med omdöme och ha ett omedelbart samband med universitetets verksamhet.

Läs mer om representationsregler

Regler för tjänsteresor: resan ska vara godkänd av chef/prefekt, och en upphandlad resebyrå ska användas vid bokning av resa och boende vilket inkluderar en reseförsäkring. Biljetter och andra kostnader ska i första hand faktureras, övriga kostnader redovisas som utlägg i Primula, personal- och lönesystemet.

Läs mer om regler för tjänsteresor

Kontakt

Projekt och ekonomihantering
Kontakta prefekt och ekonom vid din institution

Frågor om avtalssignering
Lunds universitets avtalsjurister

Frågor om attestordning
Ekonomienheten

Central hantering av vissa finansiärer
Forskningsservice

Internutbildning

Vad är "overhead" och hur funkar det? (Kompetensportalen)

Kursen ges även på engelska: What is ”overhead” and how does it work? (Kompetensportalen)