Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LU jobbar brett med hållbarhet de närmaste åren

Skärmdump av hållbarhetsplanen.

Rektor Erik Renström har nu beslutat om en reviderad hållbarhetsplan för 2023–2026. Denna gång är det definitivt inte frågan om en flummig plan, utan en samling konkreta åtgärder med en hög ambitionsnivå.

Förhoppningen är att den reviderade planen ska hjälpa universitetet att nå de ambitiösa mål som hållbarhetsstrategin från 2019 innehåller. Arbetet med revideringen har engagerat många aktörer vid universitetet: Utbildningsnämnden, Forskningsnämnden, Forskarutbildningsnämnden, Samverkansrådet, Hållbarhetsforum samt den universitetsgemensamma förvaltningen. Tillsammans har vi kommit överens om många konkreta åtgärder.

Här är några exempel:

  • Kurs- och utbildningsplaner ska innehålla aspekter på hållbarhet och stöd till utveckling av kurs- och utbildningsplaner ska finnas (sektionen Student och utbildning).
  • Under hösten 2023 kommer en konferens genomföras i syfte att uppmärksamma hållbar utveckling och forskning för hållbar utveckling vid Lunds universitet (Forskningsnämnden och Hållbarhetsforum).
  • En guide för hållbara laboratorier ska tas fram, liknande Green Labs, med kemikalieföreskrifter och goda exempel som stöd (sektionen LU Byggnad).

Den reviderade hållbarhetsplanen innehåller sammanlagt 64 aktiviteter som ska hjälpa oss att uppnå hållbarhetsstrategins mål att ”Lunds universitet integrerar hållbar utveckling i sin utbildning, forskning, samverkan och verksamhetsutveckling, och universitetets medarbetare är väl insatta i sina roller i detta arbete.” Detta konkreta arbete ska också hjälpa universitetet att förbli en viktig aktör inom hållbarhetsområdet lokalt, nationellt och internationellt.

Arbetet med att ta fram den reviderade hållbarhetsplanen koordinerades på ett förtjänstfullt sätt av Miljöchef Claes Nilén och Forskningskoordinator Cerina Wittbom. Jag vill passa på och tacka dem för ett mycket väl utfört arbete.

/Per Mickwitz

Läs mer


Denna text är en del av LU-nytt 3 - 2023