Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nu inleder vi arbetet med profilområden*

En hand som pekar på de tre kärnområdena; utbildning, forksning och samverkan.

För att vi ska vara väl förberedda när ansökan för nationella profilområden ska lämnas in, och även bli bättre på att samla oss kring gemensamma frågeställningar på universitetet inleder vi nu en öppen och transparent process med att ta fram profilområden.

Den svenska regeringen skriver i både forskningspropositionen och i höstens budgetproposition att de ämnar fördela en del av forskningsanslaget till profilområden på varje universitet. Universitetsledningen ser stora möjligheter att få del av regeringens planerade satsning på profilområden på sammanlagt 500 miljoner kronor.

Vetenskapsrådet och de andra stora forskningsfinansiärerna presenterade i juni i år en modell för hur anslag kan fördelas till profilområden genom ett ansökningsförfarande. Förslaget bygger på att varje universitet lämnar in en ansökan som sedan bedöms utifrån specificerade kriterier. På Lunds universitet har vi varit kritiska till regeringens avsikt att styra profilering via resursfördelningen. Samtidigt kan vi utifrån både RQ20 och forskningsbarometern se behov för universitetet att ännu bättre utnyttja våra styrkor och universitetets bredd för att skapa spännande och unik forskning.

Processen inleds med ett öppet möte den 12 november. Mötet kommer att filmas och kan även ses i efterhand. Kort efter mötet kommer rektor besluta om hur processen ska se ut och en hanteringsordning kommer att fastställas. Därefter kommer vi att bjuda in till tematiska och öppna diskussionstillfällen samt ytterligare möten där man kan ställa frågor. Vi kommer också att starta en blogg, där vi samlar all information om arbetet med profilområdena.

Arbetet med profilområden på universitetet bygger på det förslag som Vetenskapsrådet och de andra forskningsfinansiärerna har lämnat. När förslaget preciseras kommer vi att anpassa vårt arbete. Vi förbereder oss för att lämna in en gemensam ansökan för hela universitetet som omfattar fem profilområden. Dessa fem profilområden ska vara kompletta kunskapsmiljöer med forskning, utbildning och samverkan. Mer information om processen, kriterierna för profilområdena och tidplanen finns i det PM som skickades ut till fakulteterna av rektor Erik Renström och mig den 3 november och nedan.

Jag vill välkomna alla att delta i arbetet med profilområdena, och passar även på att lyfta den nya forskningsportalen som är ett fantastiskt verktyg för att bekanta sig med forskningen på universitetet i allmänhet och i synnerhet i profileringsprocessen.

/Per Mickwitz

Läs mer


Denna text är publicerad i LU-nytt nr 6 - 2021

Foto på Per Mickwitz. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Per Mickwitz

E-post:  per [dot] mickwitz [at] rektor [dot] lu [dot] se (per[dot]mickwitz[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046- 222 38 80

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 95