Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny HR-information underlättar för akademisk personal

Nypromoverade doktorer i doktorshattar.
Foto från en doktorspromotion i universitetshuset.

Vad ska du tänka på när du som utländsk medborgare får en tjänst vid universitetet? Vilka anställningsvillkor gäller för dig som går en forskarutbildning? Vilka olika akademiska befattningar finns egentligen och hur går processen till när du vill ansöka om att bli professor?

Ibland kan det kännas överväldigande med alla olika begrepp, policyer och särskilda villkor för dig som vill göra akademisk karriär. Och kanske framför allt om du är nyanställd.

I det universitetsövergripande projektet HR Excellence in Research har man tagit fasta på detta och försökt underlätta för forskande och undervisande personal genom att skapa tydligare information kring rekryteringsprocess, introduktionsprocess och anställningsvillkor.

Akademiska befattningar och vad de innebär är något som kan skilja sig åt mellan länder och till och med mellan olika lärosäten inom landet.

Är “forskare” en tjänst som omfattas av universitetets anställningsordning? Hur länge får man vara adjungerad lärare? 

Läs om Lunds universitets olika akademiska befattningar.

Vissa doktorander har tidigare upplevt oklarheter kring sina anställningsvillkor. På Medarbetarwebben finns nu en samlad information som ger svar på vanliga frågor kring lön, sjukfrånvaro, bisyssla etc. 

Läs mer om anställningsvillkor för doktorander

För anställningar som hanteras av lärarförslagsnämnden (universitetslektor, BUL och professor) finns nu en generell rekryteringsprocess framtagen på lu.se, där du kan se vad som händer efter att du lämnat in din ansökan. 

Läs mer om rekryteringsprocess för akademisk personal

För nyanställd internationell personal finns en ny guide framtagen med råd och tips på allt från skattefrågor och hur man öppnar bankkonto till vart man vänder sig för sjukvård och förskola för barnen. 

Läs mer om guide för nyanställd internationell personal