Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny satsning på framtidens handel och logistik

Foto på Campus Helsingborg.

Nu startas ett nytt center för handel och logistik på Campus Helsingborg under namnet REAL – Center for Retail and Logistics. Universitetet och Helsingborgs stad kommer att bidra med 4 miljoner var.

Det händer mycket inom området handel och logistik som ställer nya krav på branschen. Därför är det extra kul med ett nytt tvärvetenskapligt centrum som ska möta dessa nya utmaningar med fokus på hållbarhet, digitalisering och förändrat arbetsliv. Centret ska bygga vidare på befintlig utbildning och forskning vid universitetet och Campus Helsingborg, och vi ska även ta vara på den unicitet som finns i närområdet.

Redan idag är det runt 500 svenska och internationella studenter som går på något av Campus Helsingborgs utbildningsprogram inom handel, logistik eller hållbarhet. Med centret ska förutsättningarna för en ny ettårig masterutbildning utredas vidare. Tanken är också att internationella och svenska yrkesverksamma ska kunna erbjudas skräddarsydda kurser och program.

På Campus Helsingborg finns idag två tvärvetenskapliga forskningscentrum och en forskargrupp inom handel och logistik. Tanken är att dessa grupperingar ska integreras i REAL och att projekt och aktiviteter därmed kan samordnas och utökas. 

Det nya centrumet ska bli en nod för samverkan och innovation. Under 2023 påbörjades en testverksamhet i samarbete mellan Lunds universitet och Helsingborgs stad med ett experimentlabb och på sikt kan även en tankesmedja och andra samverkansformer tillsammans med näringslivet bli verklighet.  

Etableringen av REAL är i full gång och en föreståndare ska rekryteras. En plan över organisering och fortsatt arbete har tagits fram av en arbetsgrupp med representanter från Lunds Tekniska Högskola, Samhällsvetenskapliga fakulteten och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Jag ser fram emot vad REAL kan resultera i och ser också etableringen som ett första steg mot en tydligare profilering av universitetets verksamhet vid Campus Helsingborg.

/ Lena Eskilsson

Läs mer:

Satsning för att möta framtidens handel och logistik


Denna text ingår i LU-nytt 5 - 2024.