Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Profilområdena jobbar hårt

Strålkastarljus på en mörk motorväg.

Många tror att initiativet om profilområdena är glömt och ligger i ide, eftersom regeringen inte fattat något beslut om en nationell satsning. Men så är det inte – åtminstone inte på Lunds universitet.

När jag träffade koordinatorerna för profilområdena kunde de alla berätta om spännande nya satsningar, inom forskning, utbildning och samverkan. Här följer några smakbitar.

Alla profilområden delar ut fröpengar för vidareutvecklande av lovande nya idéer. Ofta är fokus på yngre lärares och forskares idéer. Många profilområden ordnar interna seminarier och konferenser. Ljus & Material ordnar ”Light & Materials Synergy day” den 10 oktober på Palaestra och i AF-borgen och intresset är stort. Naturlig och artificiell kognition ordnar sin andra årliga konferens i oktober och tar inför konferensen fram korta videor där deltagarna presenterar sin forskning för varandra.

Samtliga profilområden har efter att de blev utsedda fått betydande förstärkning av extern finansiering och flera projekt ingår i EU:s Horisont Europaprogram. Daria Davitti har till exempel fått ett ERC-bidrag för att undersöka finansiella instrument som används för att finansiera humanitära insatser vid flyktingsituationer vilket faller inom profilområdet Mänskliga rättigheter. Oskar Hansson har fått ett stort anslag av National Institutes of Health i USA för forskning om de blodmarkörer som tidigare upptäckt, verkligen förbättrar diagnostiken av Alzheimer inom primärvården. Detta projekt kommer att vara en viktig del av profilområdet Proaktivt åldrande. Dessa forskare skulle nog ha fått sina ansökningar beviljade även utan våra profilområden, men vi hoppas att projekten ska göra profilområdena starkare och omvänt att profilområdena ska kunna ge projekten ökad synlighet och en bra miljö att verka i.

Det är viktigt att profilområdena också ska gagna studenterna. Alla profilområden arbetar med att föra in forskningen i existerande utbildningar. Profilområdet Mänskliga rättigheter har initierat forskning om utbildning inom området. Idéer och initiativ till nya utbildningar inom de områden där profilområdena verkar finns, men för att detta ska förverkligas måste initiativen och fakulteternas behov sammanfalla.

Alla profilområden har också en koppling till Agenda 2030 hållbarhetsmålen. Nu när taggningen av publikationer, projekt och forskare i LUCRIS är gjord är det lätt att se vilka forskare som har bidragit till vilka hållbarhetsmål. Man kan till exempel se att profilområdet Naturbaserade framtidslösningar under 2023 bidragit till målen 3, 11, 13 och 15 och att profilområdets koordinator Henrik Smith under sin karriär gjort bidrag till åtta av de sjutton hållbarhetsmålen.

Det händer så mycket spännande inom profilområdena, jag hoppas alla har en möjlighet att hänga med och ta del av något av det innovativa initiativ de genomför.

Efterord:

När jag höll på att färdigställa denna text kom beskedet – Anne L'Huillier tilldelades Nobelpriset i Fysik. En fantastisk bedrift av henne och något vi alla på Lunds universitet är otroligt stolta över. Nu har en ny kategori lagts till under priser och utmärkelser i LUCRIS: nobelpriser. Än så länge är det bara en notering i denna kategori, Anne L'Huillier professor i Atomfysik och medlem i profilområdet Ljus och Material. Ett stort grattis till Anne!

/Per Mickwitz

Läs mer:


Denna text ingår i LU-nytt 16 - 2023.

Foto på Per Mickwitz. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Per Mickwitz

E-post:  per [dot] mickwitz [at] rektor [dot] lu [dot] se (per[dot]mickwitz[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046- 222 38 80

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 95