Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tyck till om processen för att utse profilområden

Illustrativ bild på gula blommor och en rosa blomma i förgrunden.

Nu har du möjlighet att ge dina synpunkter på hur universitetet arbetade med att ta fram profilområden senaste gången under 2021-22.

Jag har tillsammans med forskningsnämnden gjort en enkät så att vi systematiskt kan samla in feedback och synpunkter inför framtiden. Enkäten är gjord för att ge alla som deltog i processen, men också de som inte valde eller såg någon möjlighet att vara med, en möjlighet att ge synpunkter.

Oavsett om du är med i ett av de fem beviljade profilområdena, deltog i en intresseanmälan som inte resulterade i ett profilområde eller om du kände dig utanför och inte deltog alls, så hoppas jag att du kan svara på enkäten. Jag hoppas också att dekanerna och andra som var med och deltog i beslut om processen svarar. Om du tar dig tid och svarar på enkäten så kan vi tillsammans lära oss och göra nästa process bättre.

I forskningspropositionen Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige (prop. 2020/21:60) som publicerades den 20 december 2020 skrev regeringen att man ämnade fördela minst 500 miljoner kronor till profilområden som ”ska vara strategiska forskningssatsningar av hög kvalitet som lärosätena själva definierar”. Under 2021 diskuterade vi, i universitetsledningen, profilområden vid upprepade tillfällen. Vi landade i en modell med intresseanmälningar som bedömdes av dekanerna tillsammans med externa experter.

Digitala informationsmöten om profilområden ordnades i november och december 2021 och på bloggen ”Identifying Profile Areas at Lund University” publicerades kontinuerligt information. Under mars 2022 kom det in 24 intresseanmälningar för att bli profilområde. Elva profilområden valdes ut för att intervjuas av en panel och i slutet av maj utsåg rektor fem profilområden för perioden 2022–2030.

I beslutet ingick också ett uppdrag till mig att, i nära samarbete med fakulteterna, vidareutveckla universitetets process med att identifiera, ta fram och utse profilområden vid universitetet. Målsättningen är att initiera en ny process för att identifiera nästa grupp av profilområden under 2023. Det är för att göra den kommande processen så bra som möjligt som vi hoppas att så många som möjligt ger sina synpunkter via enkäten.

/Per Mickwitz

Läs mer


Denna text ingår i LU-nytt 16- 2022

Foto på Per Mickwitz. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Per Mickwitz

E-post:  per [dot] mickwitz [at] rektor [dot] lu [dot] se (per[dot]mickwitz[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046- 222 38 80

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 95