Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Samtycke

När behövs samtycke?

I de flesta fall behöver du inte be om samtycke då personuppgiftshantering vid universitetet oftast har stöd i annan rättslig grund. Men samtycke kan ibland behövas av personer som inte aktivt bidrar till universitetets verksamhet – till exempel:

  • rekrytering av anställda och studenter
  • administration av listor eller register över externa intressenter som donatorer, alumner och externa mottagare av nyhetsbrev
  • fotografering eller filmning av personer under vissa omständigheter
  • hantering av kontaktuppgifter till studenters anhöriga

Inom forskning tillämpas samtycke på samma sätt som tidigare. Gå till på forskningsetik.lu.se och läs om forskning och samtycke till behandling av personuppgifter

Hur ska jag hantera samtycken?

Samtycke ska alltid ska vara frivilligt, informerat och dokumenterat:

  • Frivilligt: Säkerställ att personen du ber om samtycke inte står i beroendeställning till universitetet. Var restriktiv med att använda samtycke för att behandla personuppgifter som rör anställda eller studenter.
  • Informerat: Du behöver informera den registrerade om vilka personuppgifter du samlar in, i vilket syfte de ska användas, hur de kommer att hanteras och om den registrerades rättigheter. Informationen måste som regel ges skriftligen. Du kan ta hjälp av den allmänna informationen på lu.se/integritet.
  • Dokumenterat: Du måste dokumentera samtycket, lätt kunna hitta det vid behov och koppla det till de personuppgifter samtycket gäller. Du behöver inte diarieföra samtycket.

Vad gäller för barn och samtycken?

För barn upp till 12 års ålder behöver du be barnets vårdnadshavare om samtycke. Från 13 års ålder kan barnet själv ge sitt samtycke. Tala gärna först med vårdnadshavare även om lagen inte kräver det.

Vad gäller för samtycken insamlade innan 25 maj 2018?

Gamla samtycken gäller under förutsättning att de lever upp till aktuell lagstiftning – se ovanstående information.

Sidansvarig:

Kontakt

Dataskyddsombud

dataskyddsombud [at] lu [dot] se

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen