Den nya entrén vetter mot Universitetsplatsen och fontänen. Innanför porten till universitetets äldsta byggnad luktar det nytt och modernt. En utställning om byggnaden, en hiss och ett nytt trapphus är det första som möter i entrén och den gamla sneda vindeltrappan i ek (som Karl XII aldrig red upp för, trots en vida spridd sägen om motsatsen) får man leta efter. Men den finns kvar där i tornet.
Gammalt och nytt går hand i hand i den omsorgsfullt renoverade byggnaden. På de tre första våningarna har 42 anställda gjort sig hemmastadda vid skrivborden. En del i öppna kontorslandskap, andra i egna rum. Rektor Erik Renström tillhör den -senare kategorin. När LUM tittar in i -rektorsrummet på tredje våningen är det dan före dan före monsieur le président Emmanuel Macrons visit i Lund och rektor fräschar upp skolfranskan genom att läsa högt från skärmen på laptopen.
– Jag talar inte franska, men det är något lockande i att utsätta sig och jag inbillar mig att de uppskattar det. Jag har fått hjälp av Thierry Gilles på SOL att översätta det jag ska säga så jag tror det går bra.
Att ledning med staber flyttat in i Kungshuset är som att universitetet flyttat hem. Från 1688, när universitetet fick Kungshuset, och i nästan 200 år framåt, var byggnaden synonym med universitetet.
Universitetsledningen flyttade från Universitetshuset 2018 och åren i evakueringsbyggnaden Wrangel har varit bra, tycker Erik Renström. Han menar att Wrangel ligger bättre till i förhållande till många institutioner. Samtidigt är Kungshuset en byggnad som ska vara befolkad, så att flytta känns rätt.
– Jag är plikttrogen. Sätt mig var som helst så jobbar jag.
Vicerektor Per Mickwitz har bott in sig på våningen under.
– Kungshusets bästa rum, säger han och tittar ut över Universitetsplatsen, men lägger snabbt till att alla andra tycker samma sak om sina rum. En detalj skiljer emellertid hans från övrigas.
– Rektor sitter rakt ovanför och blir han upprörd kan jag höra honom stampa, säger han och ler.
Alexandra Altmark på Skissernas Museum är en av dem som hängt konsten i Kungshuset. 41 verk, samtliga modern konst från omkring förra sekelskiftet och framåt, de allra flesta målade av skånska konstnärer och alla hämtade från Lunds universitets konstsamling.
Det är inte slumpen som avgjort vilka målningar som hänger på väggarna.
– Vi har tänkt tema modern konst. Meningen är att konsten ska hänga i många generationer och fungera för olika människor. Det är ingen utställning utan mer brukskonst, säger hon.