Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

På nationell nivå har finansieringen av profilområden gått framåt*

Illustrativ illustration med universitetshuset.

Den 13 januari gav regeringen Vetenskapsrådet och de andra stora forskningsfinansiärerna (Forte, Formas och Vinnova) i uppdrag att vidareutveckla hur finansieringen av profilområden kan implementeras utifrån deras förslag från 2021. Den 18 januari anordnade SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund) en extra förbundsförsamling dvs. ett informations- och diskussionsmöte om detta.

Den 18 januari anordnade SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund) en extra förbundsförsamling dvs. ett informations- och diskussionsmöte om detta. Den allmänna uppfattningen under mötet var att det nya uppdraget gav förvånansvärt lite vägledning för hur finansieringen av profilområdena ska utvecklas. Den allmänna känslan var att det nu fanns mer osäkerhet om kriterier och kring utvärderingsprocessen, än innan regeringen hade gett uppdraget. Samtidigt konstaterades att högre tjänstemän upprepat att profilområdena redan beslutats av riksdagen (när forskningspropositionen antogs) och att det bara är detaljerna som behöver justeras.

En fråga som särskilt diskuterades vid SUHF-mötet var tidsplanen. I uppdraget till Vetenskapsrådet och de andra finansiärerna står att de ska rapportera sitt uppdrag senast den 1 juni 2022. I uppdraget anges "arbetet ska inriktas på att möjliggöra ett införande från 2024.”) Men samtidigt står det också i uppdraget att förslaget ska kopplas till budgetförslaget 2025 och till nästa forskningsproposition 2024.

Sammanfattningsvis är tidsplanen för närvarande mycket osäker. Det verkar osannolikt att det kommer att vara möjligt att fördela universitetsmedel baserat på profilområden, i statsbudgeten för 2024. Eftersom vi ännu inte har någon mer exakt information om tidsplanen kommer vi att fortsätta med den nuvarande tidsplanen (se tabell 4 i hanteringsordningen) tills vi får mer klarhet.

Lunds universitet följer Vetenskapsrådets och de övriga finansiärernas arbete och kommer att delta i möten som anordnas av dem och av SUHF. När vi får ytterligare information kommer vi att justera vår process och tidsplan utifrån detta. Men med den information som vi har för närvarande finns ännu ingen anledning att ändra i hur vi arbetar vidare.

/Per Mickwitz

Läs mer


Denna text är publicerad i LU-nytt 2 - 2022