Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stockholmsflyg minskar men är fortfarande i topp

Flygplan i luften på flygplatsen Sturup, Foto: Mikael Risedal

Stockholm är det resmål som flest medarbetare reste med flyg 2022. Samtidigt som stockholmsresorna med flyg har minskat kraftigt jämfört med innan pandemin har fortfarande flyget valts vid cirka 800 resor.

Minskade utsläpp av växthusgaser från resor är ett av flera viktiga delmål på vägen mot en halvering av universitetets klimatavtryck till slutet av det här året jämfört med 2018. Även om många redan har valt att ersätta flygresor till Stockholm med tåg eller digitala möten finns det fortfarande potential att minska utsläppen. De drygt 800 flygresorna motsvarar enligt resebyråns uträkningar cirka 100 000 kg koldioxidekvivalenter – eller drygt 2 % av universitetets samlade utsläpp. Sett till avstånd motsvarar dessa flygresor ungefär 15 varv runt jorden.

Missing media item.

Många fler väljer redan i dag att ta tåget till Stockholm. Nästan sex gånger fler tågresor än flygresor gjordes av medarbetare vid Lunds universitet förra året. Och andelen som väljer tåget hellre än flyget till Stockholm ökar.  Förra året var andelen flygresor cirka 17 % av det totala antalet resor till Stockholm jämfört med cirka 39 % innan pandemin (2019). Totalt sett har både flygresor och tågresor till Stockholm minskat, men tågresorna har minskat mindre än flygresorna.

Läs mer på Medarbetarwebben om universitetets riktlinjer för tjänsteresor. Där framgår att resfria alternativ alltid ska övervägas, och om en resa behövs ska i första hand fossilbränslefria färdmedel väljas.