Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Under 2023 tar arbetet med öppen vetenskap full fart*

A women in front of a computer.

Alla som tagit del av Plattformen för strategiarbete 2023–24 har säkert noterat är en av de tre prioriterade åtgärderna kopplade till forskning är arbetet med öppen vetenskap.

Plattformen fastställer att vi ska: ”Arbeta proaktivt för att säkerställa att öppen vetenskap stödjer forskares möjligheter till nydanande forskning och att ett högt förtroende för forskning bibehålls.samt att struktur och ansvar tydliggörs. Öppnandet av forskningsdata ska göras enkelt och insynen i forskningsprocesserna tydliggöras genom samverkan och kommunikation.”

Öppen vetenskap är också en av de prioriterade frågorna i forskningsstrategin 2023–26 som universitetsstyrelsen godkände på sitt möte den 19 december. Lunds universitets vilja är tydlig, nu gäller det bara att kavla upp ärmarna och se till att arbetet tar fart.

Det finns också goda förutsättningar för att arbetet med öppen vetenskap ska accelerera under 2023. Forskningsnämnden beslöt på sitt decembermöte att godkänna uppdragsbeskrivningen för en arbetsgrupp för öppen vetenskap och en uppdragsbeskrivning för en expertgrupp för FAIR forskningsdata. Vid mötet utsågs arbetsgruppen för öppen vetenskap. Arbetsgruppen består av: Kristoffer Holmqvist, Charlotta Johnsson, Per Runeson och Johanna Sandahl och jag kommer själv att fungera som ordförande. Arbetsgruppen kommer att kompletteras med ytterligare två personer.

Inom kort kommer också expertgruppen för FAIR forskningsdata att utses. Expertgruppen för FAIR forskningsdata kommer att ledas av professor Per Runeson, som fick ett personligt uppdrag av rektor i december.

Forskningsstrategin 2023–26 fastställer att ”det högst prioriterade delområdet under de kommande åren är att underlätta för att göra hantering av forskningsdata FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable).” Möjligheterna att effektivt och säkert kunna lagra och dela forskningsdata är speciellt viktigt när Big Data, artificiell intelligens och maskininlärning snabbt förändrar både forskningen och samhället. Även om målet är att alla forskningsdata där inga juridiska eller etiska hinder föreligger ska göras tillgängliga i enlighet med FAIR-principerna är detta något som kräver mycket arbete.

För att det ska vara lätt för forskarna att öppna upp forskningsdata och enkelt för andra forskare, företag, organisationer och allmänhet att använda dessa data, behövs ny lagringskapacitet och nya tekniska lösningar. Men det räcker inte med bara teknik. Det behövs också ett forskaranpassat nära stöd och en diskussion om (och riktlinjer för) vilka data som juridiskt och etiskt bör eller ska kunna öppnas. För att universitetet ska lyckas med detta behöver vi göra stora satsningar, men det behövs också ett bra samarbete mellan LDC, enheten för e-infrastruktur och expertgruppen för FAIR forskningsdata. Som jag ser det finns det nu goda förutsättningar för detta.

Arbetet med öppen vetenskap, inklusive FAIR forskningsdata, kan inte lyckas om det enbart blir ett projekt för universitetsledningen och förvaltningen. För att vi ska lyckas måste forskarna vara med och öppna upp vetenskapen.

Många av er forskare gör redan ett otroligt arbete inom detta område. Under 2023 ska vi ytterligare stärka och synliggöra detta arbete. Ett spännande exempel på öppna forskningsdata är digitaliseringen och öppnandet av en liten del av Historiska museets samlingar av Laboratoriet för Digital Arkeologi DARK Lab. Om någon har missat det rekommenderar jag att ni tar en titt på Dynamic Collections | Laboratoriet för Digital Arkeologi DARK Lab (lu.se).

/Per Mickwitz

Läs mer


Denna text ingår i LU-nytt 1 - 2023

Foto på Per Mickwitz. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Per Mickwitz

E-post:  per [dot] mickwitz [at] rektor [dot] lu [dot] se (per[dot]mickwitz[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046- 222 38 80

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 95