Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitetet har klättrat 10 placeringar till plats 85 i QS rankning

Bild på universitetshuset taget från fontänen (foto)

Universitetet hamnar på plats 85, vilket är en förbättring med tio placeringar jämfört med förra året. Allra bäst hamnade vi i rankingen av Sustainability där vi kom på en 14:e plats.

Lunds universitet har konsekvent varit bland de 100 bästa och är nu det näst högst rankade lärosätet i Sverige enligt QS World University Rankings 2024. KTH placerar sig på plats 73 och Uppsala universitet på plats 105. Rankingen utförs av QS i samarbete med Elsevier, 2963 lärosäten utvärderades och 1 503 universitet har rankats.

Årets ranking inkluderade tre nya mått: Sustainability, Employment Outcomes och International Research Network. Lunds universitet presterade bra inom dessa områden och rankade särskilt högt inom hållbarhet, där vi nådde en 14:e plats. Vi placerar oss även bra på områdena Academic reputation och International faculty.

Emily Boyd, föreståndare för Hållbarhetsforum vid Lunds universitet, tycker det är positivt att hållbarhet inkluderas i rankingen.

– Det betyder att hållbarhetsforskning har en viktig roll att spela och resultatet visar att det är ett starkt område för Lunds universitet. Det är många engagerade krafter som ligger bakom resultatet, tillsammans kan vi arbeta för en hållbar samhällsutveckling, säger Emily Boyd.

Det är värt att nämna att universitetens verksamheter är komplexa och att de kommersiella rankinginstituten endast mäter vissa delar av verksamheten. Metodologin kan i många fall ifrågasättas. Rankninginstituten förändrar ofta sina sätt att mäta och redovisar inte hur de har gjort. Detta är den huvudsakliga anledningen till att placeringarna förändras från ett år till ett annat. De faktiska skillnaderna kan vara mycket små vilket ändå kan ge stora skillnader i placeringar.

Trots kritiken påverkar rankningarna människors uppfattning om och inställning till universiteten. Studenter, forskarstuderande och samarbetspartners tar ofta hänsyn till dessa placeringar när de väljer lärosäte. Det är viktigt att komma ihåg att rankningarna inte fullständigt återspeglar universitetens kvalitet och att det finns många andra faktorer att beakta vid valet av utbildningsinstitution.

Läs mer