Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LU har sparat rekordmycket energi

Interiörbild av innertaket på SOL.

Lunds universitet är det lärosäte som lyckats spara mest energi (i kWh) bland lärosätena i landet. Under senaste halvåret lyckades vi sänka vår energiförbrukning med 1,9 miljoner kWh från oktober 2022 till mars 2023 jämfört med samma period föregående år.

Genom en kombination av snabba åtgärder, långsiktigt arbete och framgångsrikt samarbete mellan Lunds universitet och Akademiska Hus kan man nu visa en rekordstor minskning.

På grund av det ansträngda energiläget i Europa under hösten och vintern beslutade regeringen att statliga myndigheter skulle vidta åtgärder för att minska sin elanvändning. När en potentiell energikris stod för dörren kraftsamlade bolaget och intensifierade det arbetet ytterligare.

Lunds universitet i toppen

Lunds universitet är det lärosäte i landet där elanvändningen har minskat mest i antal kWh, och minskningen uppgår till åtta procent under perioden.

När risken för effektbrist var som störst innan jul lyckades Akademiska Hus tillsammans med Lunds universitet ta fram lösningar för att tillfälligt minska effektbehovet utöver de elbesparande åtgärder som redan implementerats. Åtgärderna som sattes in var bland annat värmepumpar som stängdes ned tillfälligt och att ventilationen sänktes på vissa platser på campus. Tillsammans gjorde åtgärderna att den inköpta eleffekten minskade med 1 MW jämfört med motsvarande vecka tidigare år.

Beteendeförändringar en bidragande faktor

Man fokuserade på att hitta energitjuvar i lokalerna och komma med enkla tips på hur studenterna och medarbetarna skulle kunna spara energi. Det handlade om tips som att stänga och släcka i rum som inte används, stänga dragskåp i labben, inte öppna fönster och att sitta ihop med andra.

– Det är glädjande att vi har sparat så mycket el. En effektbrist hade skapat stora svårigheter och det finns en stor vilja inom universitet att spara el. Förutom direkta åtgärder i samband med risken för elbrist har vi ansträngt oss för att hitta såväl energitjuvar som att uppmana till beteendeförändringar. Att med engagemang inom universitet och samarbete med Akademiska Hus kunna sänka elförbrukningen är en erfarenhet som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete med energieffektivisering, säger Åsa Bergenudd, byggnadschef på Lunds universitet.

Läs tidigare webbnyhet i LU-nytt: Hur mycket el har vi sparat? | Medarbetarwebben
Läs mer om Akademiska Hus energiarbete: Vårt energiarbete | Akademiska Hus