Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitetets välgörare i fokus på Filantropins dag

Personer som sitter vid ett matbord på en middagsbjudning
I samband med Filantropins dag den 15 november fick ett 70-tal donatorer fördjupa sig i temat ”Levande liv i en hållbar framtid”, en passande inramning till fyra helt olika forskningsområden.

Den 15 november firade universitetet Filantropins dag. Tillsammans med hundratals andra universitet, skolor och organisationer riktade universitetet strålkastarfokus på alla de behjärtansvärda insatser som görs av privatpersoner, stiftelser och företag med målsättningen att skapa en bättre värld.

Filantropins dag uppmärksammas sedan drygt 30 år tillbaka över hela världen. 2019 gjorde Lunds universitet som första svenska lärosäte en kommunikationsinsats denna dag för att tacka befintliga donatorer. Därefter har satsningen utökats med ett evenemang för donatorer med mingel och föreläsningar av framstående LU-forskare. I samband med årets utgåva fick ett 70-tal donatorer fördjupa sig i temat ”Levande liv i en hållbar framtid”, en passande inramning till fyra helt olika forskningsområden.

– Filantropins dag är ett bra tillfälle att tacka alla våra donatorer. Vi vill visa alla filantroper hur mycket vi uppskattar deras stöd. Samtidigt tar vi chansen och visar upp vad universitetet har att erbjuda för att på så vis väcka nyfikenhet. Vi har också velat ge allmänhet och universitetsanställda en inblick i filantropins betydelse genom att illustrera vad externt finansiellt stöd kan bidra med, säger Pia Siljeklint, chef för Development office, universitetets avdelning för donatorrelationer.

Finansiellt stöd angeläget - då som nu

Betydelsen av filantropi är tätt knuten till Lunds universitets historia. Donationen från Karl XI var avgörande för universitetets bildande år 1666 och externa medel bidrar fortlöpande till utvecklingen av verksamheten. 

– Det är mycket glädjande att på nära håll få följa hur donationer gör skillnad - inom så många områden. Donationerna leder till gästprofessurer, inköp av avancerad forskningsutrustning, nya faciliteter som inte sällan kommer allmänheten till gagn och stipendier till studenter utanför EU. Filantropin gör det möjligt för oss att driva forskning inom många områden som är viktiga för alla utanför akademin, så som exempelvis innovativa medicinska lösningar, miljövänliga teknologier och forskning för att förstå och lösa samhällsproblem, säger Pia Siljeklint.

Ett globalt firande

Filantropins dag firas över hela världen på olika sätt men med en gemensam grundtanke - att visa uppskattning för individer och organisationer som har bidragit finansiellt eller på annat vis gjort skillnad. Precis som vid Lunds universitet arrangeras vid många andra lärosäten evenemang för att uppmärksamma filantropiska insatser och dess positiva inverkan. På andra håll i samhället anordnas seminarier, utbildningar och workshops för att hjälpa individer att utveckla sina filantropiska kunskaper. Även inom näringslivet är det vanligt med satsningar denna dag då många företag tar tillfället i akt och lanserar initiativ inom ramen för sitt sociala ansvarsarbete - CSR.
 

Läs mer om universitetets donationsarbete