Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Mysmördare” väcker misstro

Stearinljus med fladdrande låga. Foto.
Ovälkomna forskningsresultat: om stearinljus fladdrar det minsta lilla bildas sotpartiklar som är farliga att andas in. Foto: 9comeback/Shutterstock

TEMA FORSKNING SOM VÄCKER KÄNSLOR
Julljusen har brunnit ut och våren börjar komma. Men även om vintermörkrets ljus har slocknat så pågår alltjämt forskningen om hur stearinljusens sot påverkar hälsan – forskning som väcker starka känslor och ibland också misstro.

Porträtt av kvinna. Foto.
Aneta Wierzbicka. Foto: Robert Olsson

– När stearinljus brinner med en fladdrande låga bildas sotpartiklar som är farliga att andas in. Ljusmassans och vekens kemiska sammansättning påverkar mängden sotpartiklar, och en del ljus sotar mer ju längre de brinner, säger Aneta Wierzbicka, docent i aerosolteknologi och en av dem som studerar inomhusmiljöns påverkan på hälsan.

Hon är medveten om att forskningen väcker starka känslor, och berättar att misstro och skräck är vanliga reaktioner. Hon har fått höra att forskarna är ”mysmördare” och att forskningsresultaten nog inte stämmer eftersom stearinljus har tänts sedan ur­minnes tider.

Hon tror att reaktionerna är starka eftersom många människor tycker om att tända stearinljus och att ljusen förknippas med avkoppling och välbefinnande.

– Det kan vara svårt att tro att det vi kopplar samman med en positiv upplevelse och hög mysfaktor också kan ha negativa effekter på hälsan.

Men även rakt motsatta reaktioner har förekommit.

– En fransk tidning blåste en gång upp att stearinljus minsann är nyttigt, säger Christina Isaxon, som också är docent i aerosolteknologi.

Tidningens budskap baserades på aerosolforskarnas resultat att vita stearinljus som brinner med en stilla låga utan fladder utsöndrar salter som kan ha en positiv effekt på hjärtat.

– Dock brinner stearinljus i princip ­aldrig med en låga som inte fladdrar, det finns nästan alltid en rörelse i rummet som påverkar lågan och genererar sot, säger ­Christina Isaxon.

Kvinna håller fram ett sotigt prov. Foto.
Många vill inte ta till sig aerosolforskarna Christina Isaxons (bilden) och Aneta Wierzbickas forskningsresultat om hälsofarliga stearinljus. Foto: Erik Andersson

Just rapporteringen i media upplever båda som en utmaning när den inte ger en helhetsbild av forskningsresultaten.

– När det mest alarmistiska presenteras förenklat och utan kontext riskerar budskapet att bli felaktigt, säger Aneta Wierzbicka.

Men lever aerosolforskarna som de lär? Avstår de själva från att tända stearinljus hemma?

– Ja, jag använder bara batteridrivna vaxljus som saknar låga och inte förorenar inomhusluften, säger Aneta Wierzbicka.

– Jag brukar ha några vita stearinljus på julbordet, men annars tänder jag sällan stearin­ljus, säger Christina Isaxon.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English